Новини от Бълария

Български композитор: Не си играйте с Македония, тя е на македонците!

По повод честването на рождението на Гоце Делчев вчера в редакционната ни поща пристигна писмо, подписано от лице, което се представя като „Кирил Икономов, български композитор“. То представлява обръщение към българите и българските политици, в което се казва: „Спрете се, извинете се, не бъркайте в раната, която е отворена и кърви много години от многото политически грешки и от национал-шовинизъм. Не карайте Гоце да се обърне в гроба!„.

Защо се обръщам към вас по този въпрос и защо имам право да говоря?!?“ – продължава в реторичен стил писмото. Като уточнява, че говори „от първо лице – от името на моя род„, композиторът разказва част от историята на своя род:

Моята баба Елена, майка на баща ми Иван Икономов, е била ятачка на Гоце Делчев и Яворов. Нейният брат – Иван Гавалюгов, е третият човек в йерархията на организацията след Гоце Делчев и Гощанов (наш кум), основният доставчик на динамит и бомби на войводата Пито Гули. Гавалюгов лично подготвя и извършва взривяването на моста на р. Ангиста! И след предателството и убийството на Гоце Делчев и Гощанов той отива през нощта при баба ми Елена и й казва: „Тафик бей не искаше да ни убива (той е бил съученик на Гоце Делчев от военното училище и командващ турската обкръжаваща войска). Но нас ни предадоха. Гоце и кумът са убити, да ги приберете!“. Баба дава храна и дрехи на брат си и на останалите четници и ги изпраща. Те заминават за Пловдив. Там взривяват турския конак и оставят бележка: „Поздрав от македонците!“. С помощта на руския консул се отправят за Бесарабия и историята оттам нататък става още по-драматична, но… (следва продължение).

Прадядо ни Ангел Герчев е последния знаменосец на Самарското знаме. Той е написал историческото писмо до султан Хамит по македонския въпрос. Ангел Герчев е бил личен съветник на Фердинанд и единствен е имал привилегията да изнася Самарското знаме до смъртта си. Носител е на два „Георгиевски кръста“, зет е на Евлоги и Христо Георгиеви. Бившият ресторант Крим на ул. „Славянска“ в София е бил домът му. С помощта на големия българин Любо Коларов и неговата фондация „Ал.Невски“ през 2008 г. издигнахме паметник на Опълченеца на ул. „Московска“, на гърба на Военния клуб. В основите на паметника поставихме гилза с послание за поколенията и диск с химна „Опълченци“, който написах за Мая Нешкова и гвардейския духов оркестър.

По майчина линия, сме свързани с рода на Борис Сарафов, войводата от с. Либяхово. Брат му е големият български артист Кръстю Сарафов – сега НАТФИЗ носи неговото име. С пищов в ръка, войводата задава недвусмисления въпрос на директора на театъра, относно бъдещата роля на братчето си: „Ке го игра ли Кръстето царот?“. Стоян войвода, войводата на Кресненското въстание, е от Икономовия род от с. Старчище, Драмска околия. Сменя името си на Карастоилов, за да предпази рода си, поради опасната си дейност. Предаден и убит в с. Ощава, където вече има негов бюст-паметник, иницииран от моята първа братовчедка, писателката Янка Радева“.

След тази кратка ретроспекция подателят на писмото припомня, че „през 1947 г. хиляди семейства са разделени. Едни – изгонени от България, от Егейска Македония през Златарево, а други – заселени в Никопол, Ахелой, Варна, Кричим… и чак през 1958 г. тези разделени родове имат среща за първи път на Кюстендилски ливади, където се издирват един друг по снимки и спомени. Установява се, че много семейства са останали в Егейска Македония, други в Пиринска Македония, една част разселени из България и хиляди изгонени във Вардарска Македония. „Представете си сега, господа псевдополитици и историци, с какво се захващате!“ – възкликва авторът.

Поантата на писмото гласи: „В жилите ни тече една кръв, а на масата сядаме трима първи братовчеди – грък, македонец и българин! Но ние се обичаме! Помнете, ние никога няма да вдигнем пушки един срещу друг!…

Затова, братя, запомнете:

1. Езикът на омразата е опасен и ненужен!

2. В момента дипломатическите ни отношения с Република Северна Македония са достигнали най-ниската си точка. И за да върнем отново братските си взаимоотношения, е нужно търпение и много работа в правилната посока от двете страни.

3. България е в тежка криза – финансова, политическа, демографска, конфликтът е опасен и излишен! Буре с барут!

4. Лично присъствах, когато през 1978 г. Тодор Живков на стадиона в Благоевград каза, че нямаме никакви териториални претенции нито към Гърция, нито към Югославия. Президентът Желю Желев пръв призна Македонската държава. Бойко Борисов окончателно разтопи ледовете с Гърция и Македония, за което всички се радвахме“.

В заключение композиторът моли всеки, който иска да уважи рождената дата на апостола Гоце Делчев, „нека да се поклони и поднесе цветя тук, в България, на паметниците му в гр. Гоце Делчев, в Благоевград, на всяка улица и булевард, които носят неговото име, както и на гроба на баща му, намиращ се в Благоевград“ и призовава никога да не се забравят думите на революционера: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите!„.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече