Новини от Бълария

Българското черноморие се напълни с германски антиваксъри

Германци, които са против антипандемичните мерки и ваксините, масово бягат в България. С такова впечатление остава читателят на обширната статия в последния брой на германското списание „Шпигел“, съобщава „Дойче веле – България“.

Пришълците не търсят само временно убежище, а възнамеряват да останат у нас, твърди авторът Валтер Майр. Той е посетил жилищен комплекс в Ахелой, пред който в момента са паркирани десетки автомобили с германска регистрация. Оказва се, че управителят на комплекса Дирк Гелбрехт също е германец и е създал група „Германски изселници в България“ в социалната мрежа „Телеграм“ .

Пред журналиста от „Шпигел“ той обяснява, че в управлявания от него комплекс живеят около 60 души – съкооператори от няколко поколения. Авторът от списанието коментира, че въпросната група в социалната мрежа обединява немски антиваксъри, които смятат, че техните възгледи ще бъдат приети най-добре именно тук, в „бедняшката колиба на ЕС“. Западноевропейските емигранти купуват или наемат недвижими имоти предимно по Черноморието – между Бургас и Варна.

В конкретния комплекс в Ахелой наемът на един апартамент възлиза само на 232 евро месечно. Освен на изключително приемливата цена германците, които не вярват в пандемията и ваксините, се радват и на това, че тук срещат множество съмишленици. Друг бонус за тях е, че страната ни е слабо населена, а властите са по-скоро немарливи, така че спокойно могат да не спазват фиктивните „мерки“, с които уж борим пандемията в България.

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа, а равнището на ваксинациите все още е изключително ниско, отбелязва „Шпигел“. Авторът на статията е разговарял и с бургаския лекар Светослав Тодоров, който не проявява абсолютно никакво разбиране към поведението на германците: „То е почти престъпно, понеже е проява на безотговорност не само към себе си, но и към другите“, е коментирал лекарят.

Оказва се, че стабилна антиваксърска немска диаспора се е оформила и край Варна. Главното действащо лице там била „българската туркиня Лени“ (цитат от „Дойче веле“), която дълги години работила като учителка в Потсдам, а днес била „пътеводната звезда на всички желаещи да се установят в България“. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, смятане, плетене и хлебарство.

За списанието почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев казва: „В общи линии нещата у нас, в България, са по-кротки, почти никой не ти сканира зеления сертификат. (…) Лично аз обаче за пръв път чувам, че тук има толкова много германци, които са избягали заради коронавируса. Може би защото те идват при мен единствено когато им се случи нещо лошо“, заключава консулът.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече