Новини от Бълария

Бизнесът побесня: Русата министърка обикаля Дубай, докато се решава съдбата ни

Зарица Динкова, министър на туризма, бързо губи рейтинг в сектора, за който отговаря. Напоследък блондинката успя за разгневи и хотелиери, и ресторантьори, и туроператори с пасивността си при обсъждането и приемането на промените в данъчните закони (особено за ДДС), засягащи бранша. Най-новите критики срещу нея идват от сърцето на Родопите и са свързани с друга болна тема – за рекламата в туризма, пише „Сега“. 

„В никакъв случай не искаме да омаловажаваме значими събития на други населени места като Фестивал на сливата, празници на тиквата, на черешата, на киселото мляко, но не считаме за нормално Велинград да е тотално изключен от подкрепа и реклама на национално и международно ниво“, се казва в писмо на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западните Родопи, адресирано до Динкова и цитирано от специализирания сайт „Травелнюз“.

Оказва се, че Министерството на туризма (МТ) напълно е изключило Велинград от своя „Календар на събитията с туристическа насоченост“ през 2024 г., по който финансира маркетингови и рекламни дейности.

От асоциацията посочват, че е абсурдно „лидерът в СПА сектора да не бъде подкрепен с нито 1 лев, при все че е целогодишен национален курорт, вече привлякъл много инвестиции и с огромен потенциал за развитие поради природните си дадености“, докато в същото време МТ финансира две винени събития на Съвета по туризъм в Пловдив.

В писмото се изброяват интересни и значими събития, проведени през последната година във Велинград, като фестивалите „Пролетно хоро“ и „Хоро при извора“, етап от Международното състезание по колоездене „Тур дьо Франс“, „Офроуд събор Велинград 4х4 и приятели“ и др.

Основната критика на регионалното сдружение е, че изобщо не е ясно по какви критерии министерството решава кои мероприятия са достойни за календара.

Факт е, че около определянето на събитията витае пълна мъгла, а календарът за 2024 г.  още не е публикуван на сайта на МТ.

Министър Динкова остана настрана от бурните дебати при приемането на данъчните закони и изобщо не се разбра каква е позицията на МТ за предстоящото вдигане на ДДС от 9% на 20%, което разбуни целия сектор. 

Въпреки пасивността на ресорния министър ресторантьорите успяха да задействат депутатското си лоби и за тях  данъкът ще остане 9% до 31 декември 2024-та. Но за туристическите пакети ставката ще бъде увеличена на 20% още в средата на идната година. Това отприщи лавина от недоволство в бранша.

Представители на туристически съюзи и компании обясняват пред „Травелнюз“ защо са гневни:

 „Министър Динкова я нямаше в България при гласуването на ДДС и се скри, когато трябваше да защити бранша пред Асен Василев и депутатите. По това време тя беше на топло в Дубай и обикаляше българските училища там“, коментира известният климатолог проф. Георги Рачев, който е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Географски свят“.

„Тя трябваше да бъде тук, на масата за преговори, и да отстоява интереса на бизнеса. Отсъствието й бе акт на безхаберие и абдикация. С вдигането на ДДС туристическите пакети ще бъдат оскъпени, което ще доведе до отлив от пътувания на българите и на чужди туристи в България. Държавата няма да събере повече приходи, а някои фирми ще отиват в сивия сектор, предупреди за рисковете проф. Рачев.

Асоциацията AIA, в която влизат представителите на големите чужди туроператори у нас, също реагира остро на предстоящия скок на ДДС в средата на 2024 г.  В позиция до правителството и до парламента тя предупреждава, че България е единствената сред конкурентите си в Европа и Северна Африка, която още не е възстановила туристическите потоци до нивата от 2019 г., преди ковид пандемията:

„Специфично за входящия туризъм е, че  услугите, включени в туристическите пакети (хотел, транспорт, изхранване и др.), се договарят отрано, още в през май-септември предната година. И тъй като имаше уверения, че ДДС няма да се променя, калкулациите са правени с 9% ДДС. „Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре“, посочват от асоциацията. Като напомнят, че в държавите, които са преки конкуренти на България, работят с намален ДДС.

Председателят на организацията Иван Грошев обяснява, че важни параметри като данъчните ставки не могат да се променят в последния момент. „Никой чужд партньор не гледа на такива страни като възможни стратегически дестинации. Някои от най-големите туристически фирми в Европа вече изпратиха до Министерския съвет критика заради това решение. Промяна от юни 2024 г. само ще създаде хаос в разчетите с външните партньори. Преките ни конкурентни дестинации работят с по-ниски ставки на ДДС“.

„За пореден път бизнесът не може да планира, защото промените в последната минута са позната практика, това е и един от отговорите на въпроса защо чуждите инвеститори подминават България“, обобщава Иван Грошев.

Министър Динкова отговаря на всички критики с купешки фрази и общи приказки. Ето поредната порция лозунги, сервирана на заседание на Националния съвет по туризъм през уикенда:

„Показваме с реални действия готовност за работа с всички региони, общини и с професионални общности за решаването на дълго трупани проблеми в сектора. Туризмът трябва да е не само една витрина, а визитна картичка на България, за качествата, предимствата и възможностите на страната ни.“

„За да постигнем резултати, са ни необходими ясна визия, системна и екипна работа. Работим усилено както за решаване на някои неотложни проблеми в сектора, така и по няколко средносрочни политики, за да сме максимално ефективни и полезни за всички заинтересовани страни в този комплексен процес.“

„Трябва да завладеем сърцата на хората с автентичност, култура, археология, кулинария – това е силата на българския туризъм. Трябва да надграждаме националните ни марки, но и да работим в посоката на създаването на комбинирани продукти.“

Източник: narod.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече