Новини от Бълария

Четирима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за извършване на строителни измами в област Варна и в страната по разследване, ръководено от Окръжна прокуратура – Варна

Четирима мъже са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел. Част от тях са обвинени и за измами, извършени след предварителен сговор и в големи размери като продължавани престъпления. Привлечени са като обвиняеми и за различни видове изнудване, които са извършени от лицата, участващи в организираната престъпна група. Разследването е започнало през 2023 година, след самосезиране на Окръжна прокуратура-Варна и резултатите от него са станали възможни благодарение на доброто сътрудничество и тясно взаимодействие с органите на МВР и НАП в града.

След извършените множество процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия във връзка с доказване престъпната дейност на групата, на 15 май 2024 година е предприето задържане на обвиняемите. Те ще останат в ареста до определяне на мерки за неотклонение, като предстои в днешния ден исканията за задържане под стража на екипа от наблюдаващи прокурори да бъдат разгледани в Окръжен съд-Варна. Четиримата мъже са криминално проявени, а един от тях е и осъждан, като деянията по настоящото досъдебно производство са извършени в изпитателен срок по предходно му осъждане. Трима от четиримата са проявени именно с извършени от тях измами.

Данните за дейността на организираната престъпна група, събрани до момента, касаят период от две години, през които участниците в нея са прикривали противозаконните си действия зад извършване на мними строителни дейности. Те са рекламирали своите услуги на строителни предприемачи, поемали са отговорност да извършат ремонтни дейности на различни недвижими имоти в област Варна и други области в страната, договаряли са определени суми за извършването на строителните дейности, а в последствие са променяли условията и/или  не са изпълнявали поетите ангажименти. В други случаи посредством принуда и заплахи са се опитвали и са принуждавали пострадали лица да им доплащат значително по-големи суми, като в крайна сметка ремонти не са били извършвани.

Групата се е възползвала предимно от възрастни и самотно живеещи хора. Те са били заблуждавани, че ще им бъде извършен ремонт на жилището на сравнително ниска цена. След започване на строително-ремонтните дейности обаче, е стартирала престъпната схема за изнудване, заплашване и принуждаване на потърпевшите за допълнителни заплащания, често пъти в големи размери.

Работата по документиране и доказване на извършените от организираната престъпна група престъпления продължава. Разглеждат се и постъпили на по-късен етап сигнали, касаещи дейността на четиримата обвиняеми.

Информация по продължилото няколко месеца разследване дадоха в съвместен брифинг и.ф. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов, говорителят на Окръжната прокуратура прокурор Радослав Лазаров, директорът на ОД на МВР старши комисар Андрей Ангелов и директорът на ТД НАП госпожа Властиана Николова.

Източник: prb.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече