Новини от Бълария

Доказаха ефективностна на метода на Салвадор Дали

Учени от Сорбоната във Франция са открили, че творческият потенциал на всеки човек се увеличава, ако той се събуди веднага след като е потънал в сън. Резултатите от изследването им са публикувана в списанието „Science Advances“.

Изследователите са решили да докажат ефективността на необичания метод, използван от художника сюрреалист Салвадор Дали, както и от изобретателя Томас Едисън. Според този метод след съсредоточено мислене по даден проблем човек трябва да вземе в ръце тежък предмет и да заспи. Когато се отпусне, предметът пада и човекът се събужда. След това той трябва да запише първите мисли, които идват в ума му веднага след събуждането.

В проучването участвали 103-ма души, които, докато заспивали, държали в ръцете си чаша. Преди това им е била показана последователност от осем числа и те е трябвало да използват два математически принципа, за да разберат какво трябва да бъде следващото число. Това число винаги е било същото като второто в поредицата.

Всеки от доброволците е бил свързан с уреди за измерване на мозъчните вълни, за да се определи дали наистина е заспал. По-голямата част от хората, които са влезли и са излезли от фаза N1 (краткия интервал между бодърстването и дълбокия сън), са успели да намерят нематематически начин за решаване на числовата задача. 83 процента от тях са познали отговора, докато сред тези, които не са заспивали по време на експеримента, само 30 процента са успели да се справят със задачата.

Тъй като подобни задачи изискват творческо мислене, учените вярват, че използваната техника може да подобри креативността.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече