Новини от Бълария

Ердоган иска да увеличи влиянието на Турция в Черно море в рамките на доктрината „Синя родина“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е решил да установи контрол над половината от Черно море, като увеличи влиянието си в неговата акватория в рамките на концепцията „Синя родина“, съобщава сайтът Yeni Safak.

Според изданието Анкара възнамерява да контролира ситуацията по морските граници на страната чрез т. нар. „Брегова радарна система за наблюдение“. За целта Турция изгражда електрооптични кули, които ще й позволят да следи всички свои брегове – от Егейско и Мраморно море до източните граници на Черно море. Към момента вече са изградени 13 такива бази за контрол на Егейско и Мраморно море, чийто брой трябва да достигне общо 35. Междувременно Анкара обмисля да установи контрол над поне 50 процента от водите на Черно море.

Както се отбелязва в публикацията, доктрината „Синя родина“ има за цел да увеличи значението на Турция като морска сила. Според експертите, които стоят зад нея, Анкара възнамерява допълнително да засили мощта на своите военноморски сили, за да се закрепи в „руското езеро“. Желанието на южната ни съседка е да не останат „невидими зони“ в областта на морската отбрана и да се осъществява ефективен анализ на риска. По този начин ще бъдат завършени стъпките за откриване и диагностика, които са първият етап в системата за охраняване на бреговата ивица. Системите, използвани от Военноморските сили, ще бъдат интегрирани с тези на съответните граждански институции.

По-рано стана известно, че турската армия се готви за две нови военни операции в Сирия: едната ще се проведе в провинция Идлиб в северозападната част, втората – в провинция Ал-Хасака в североизточната част на страната, съобщава lenta.ru.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече