Новини от Бълария

Ново газово находище беше открито в Черно море

В Черно море е открито ново газово находище, чиито запаси се оценяват на почти 60 милиарда кубически метра, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от местни медии.

Нашият сондажен кораб „Fatih“ откри 58 милиарда кубични метра запаси от природен газ на дълбочина от 3230 метра под водата“ – е обявил президентът. С това общите запаси от газови находища в турски териториални води достигнали 710 милиарда кубически метра. Стойността им се оценява на около един трилион долара.

Фактът, че турските власти възнамеряват да извършат проучвателни дейности за откриване на газови находища през 2023 г., стана известен през октомври. Страната планира да пробие 100 сондажа на сушата и да извърши някои дейности в морето. Преди това беше съобщено също, че Турция ще инвестира почти 10 милиарда долара в добива и транспортирането на газ от находището Сакария в Черно море.

През юни турският президент обяви началото на полагането на газопровод по дъното на Черно море за доставка на гориво от находището. Тогава той отбеляза, че според прогнозите пикът на производство в находището „Сакария“ ще бъде достигнат до 2026 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече