Новини от Бълария

ЕС задължава неправителствените организации да декларират финансирането от чужди държави?

Европейският съюз иска да задължи организациите с нестопанска цел (НПО) да декларират официално всяко свое финансиране от чужди държави извън блока. Това беше съобщено от сайта „Politico“, който се позовава на свои източници.

Европейската комисия вече провежда анкети относно получаването на средства от чужбина сред някои подобни организации. „Проучването, разпространявано в Брюксел, кара организации с нестопанска цел и консултантски фирми да се страхуват, че скоро ще трябва да отчитат финансиране от чужбинасъгласно обвързващи правила, които се подготвят в кабинета на вицепрезидента на ЕК по правосъдието“, се казва в публикацията.

Сред организациите, които са обект на интерес от страна на комисията, „Politico“ посочва НПО „Transparency International“, която се финансира от редица държави, включително САЩ, както и от частни фондове. Впрочем сродната й Автономна организация с нестопанска цел, наречена Център за антикорупционни изследвания и инициативи „Трансперънси Интернешънъл – Р“ (център „ТИ-Р“), е включена в руския регистър на организациите с нестопанска цел, действащи като чуждестранни агенти. Главната прокуратура на Русия е определила дейността на организацията за нежелана в страната.

Чрез подобни анкети и проучвания европейските власти ще оценяват дали дадена организациа представлява „заплаха за демокрацията“ в ЕС. Отбелязва се, че Европейската комисия ще ползва получените резултати за подготовка на законопроект за чуждестранните агенти.

„Politico“ отбелязва, че е странно Брюксел да се занимава с подобен законопроект в момент, в който редица западните държави, включително и самият ръководител на службата за външните работи на ЕС Жозеп Борел, осъдиха приемането на първо четене в грузинския парламент на законопроекта „За прозрачността на чуждото влияние“. Борел дори заяви, че приемането на такъв закон противоречи на стремежите на Тбилиси да стане част от Европейския съюз.

Както Aspecto вече писа, миналата седмица парламентарното мнозинство на Грузия подкрепи на първо четене приемането на закон за чуждестранните агенти. Според документа в републиката може да бъде създаден специален списък на физически и юридически лица, които получават финансиране от чужбина.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече