Новини от Бълария

Фестивалът „Франкофоли“ се завръща в България

От тази година „Франкофоли“ се мести в града на тепетата и ще посрещне своята публика в Гребната база на 16 и 17 юни.

След двугодишно прекъсване българското издание на най-големия международен франкофонски фестивал „Франкофоли“ (под марката на френския фестивал „Les Francofolies“) ще се проведе за шести път в България на 16 и 17 юни 2023 г.

След пет успешни издания в Благоевград, една от изненадите на „Франкофоли“ тази година е новото място на провеждането му. През 2023 г. за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, с любезната подкрепа на Община Пловдив.

През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикално събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала.

До момента на българската сцена в рамките на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, „Котарашки“ бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на „Франкофоли в Ла Рашел“, Франция.

През 2017 г. „Франкофоли“ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция. През 2019, в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30-холядна българска и международна публика, а хотелите с обща леглова база около 7000 места бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.

Фестивалът „Les Francofolies“ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда от 1985 г. насам в град Ла Рошел, Франция. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 хиляди души. „Les Francofolies“ се провежда и в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 г. – и в България.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече