Новини от Бълария

Френската католическа църква ще плати за насилието над деца през последните 70 години. Буквално!

Католическата църква на Франция се съгласи да продаде църковна собственост, за да обезщети жертви на сексуално насилие, съобщава „Ройтерс“.

Ерик дьо Мулен-Бофор, председател на Епископската конференция на Франция и архиепископ на френския град Реймс, каза, че Църквата признава своята „институционална отговорност“ и решава да тръгне „по пътя на репарацията“. За тази цел епископите ще създадат фонд, финансиран от продажба на недвижими имоти и други активи.

Ако е необходимо, сме готови и да вземем заеми, за да изпълним задълженията си“, добави де Мулен-Бофор, без да уточнява подробности за размера на обезщетенията и как точно църквата възнамерява да ги плати. Освен това епископите решиха да поискат от папата да изпрати специални пратеници при тях, които да наблюдават как всеки епископ и епархия се справят с отделните случаи на малтретиране на непълнолетни.

През октомври бяха оповестени резултатите от мащабно разследване, което показа, че в продължение на 70 години членове на католическото духовенство във Франция са малтретирали над 200 хиляди деца. При това те са принуждавали жертвите да мълчат, за да не накърняват репутацията на църквата. Според данните от разследването повече от 3 хиляди от общо 115 хиляди свещеници и други духовници от Френската католическа църква са насилвали сексуално деца в периода от 1950 до 2020 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече