Новини от Бълария

Граждани на България и РС Македония почетоха загиналите в битките за национално обединение български воини край Ново село

Поклонението бе организирано от фондация „Българска памет“ и от посолството ни в РС Македония

Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия отец Константин на военния мемориал в Ново село, РС Македония по случай Архангелова задушница. Домакини на събитието бяха българското посолство в Северна Македония и фондация „Българска памет“, а да уважат поклонението на мемориала присъстваха заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова, представители на Националната гвардейска част и на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, гр. Варна, както и представители на българската дипломатическа мисия в РС Македония.

Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.

„Днес ние стоим тук, където лежат много герои. Хора, които оставиха своите домове, семейства, децата си, своите родители и приятели и отидоха да изпълнят своята клетва. Тези хора не се върнаха вкъщи, но завещаха на поколенията нещо много важно – достойнството и силата да се бориш за кауза, дори когато ти е трудно”, сподели пред присъстващите адвoкат Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия, съмишленик на фондация „Българска памет“ и представляващ нейния председател д-р Милен Врабевски.

Съвместното честване на военния мемориал в Ново село за пореден път се превърна в повод за среща на граждани от двете страни на границата, а с присъствието си събитието уважиха още кметът на гр. Петрич г-н Димитър Бръчков, председателят на общинския съвет на гр. Петрич Светла Данаилова, представители на българските сдружения в Северна Македония „Иван Михайлов“, гр. Битоля и „Цар Борис III“, гр. Битоля, както и ученици от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, гр. Благоевград, Средно училище „Димитър Благоев“, гр. Доспат, Средно училище „Св. Климент Охридски“, с. Слащен, Обединено училище „Христо Ботев“, с. Долно Дряново и Доброволци към сдружение „Младежки инициативи „Нестос“, гр. Якоруда.

Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 16 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.

След поклонението в Ново село делегацията се отправи и към гробищата в Струмица, за да отдаде почит на погребаните и там български герои.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече