Топлото време пусна и летни вируси

https://a-specto.bg/interviuta/toploto-vreme-pusna-i-letni-virusi A-specto.bg

Атакуват ни гастроентерити, салмонелози и кампилобактериози

Очаква се и Хепатит А, в Западна Европа случаите на заболяването растат

Хепатит А протича и безсимптомно

Рязкото покачване на температурите отприщи и летните вируси. В морските курорти родители спешно търсят медицинска помощ за малчугани с различни симптоми - от хрема и кашлица до обезводняване след повръщане и диария.

Респираторните инфекции намаляха, но се отвори ниша за ентеропатогенните вируси и бактерии, причиняващи гастроентерит или ентероколит. Това ще бъде проблем през летните месеци, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
При гастроентерита има изявено повръщане, тъй като е засегнат стомахът, а ентероколитът е съпътстван от диария.

Бактериите, които са характерни за летните месеци, са салмонелози и кампилобактериози, а при вирусите това са коксаките и еховирусите. Това са бактерии, които се срещат в продукти с животински произход. Те се развиват, когато храните не са достатъчно термично обработени или не се съхраняват правилно, поясни проф. Христова.

“Тези вируси и бактерии се задържат продължително време и са устойчиви на външната среда. Задържат се по всякакви повърхности и когато личната хигиена е на по-ниско ниво, това създава предпоставка за заразяване. Затова хигиената е изключително важна, особено за малките деца”, подчерта специалистът.

Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Заразяването става след консумиране на сурово или полусурово месо и субпродукти. При децата преминава за 10-15 дни, а при възрастните за 4-7 дни.

Кампилобактериозата представлява инфекция на тънките черва, причинена от род бактерии, наречени Campylobacter. Най-честата причина за заразяване е консумация на недобре обработено птиче месо.
Лекари съветват да се вземат следните предпазни мерки срещу бактериални инфекции през летните месеци:

• Добро термично обработване на всякакви меса; 

• Редовно миене на ръцете преди ядене;

• Измиване на ръцете веднага след докосване на сурово месо;

• Използване на отделни дъски за рязане на месо и други храни;

• Приборите за готвене и хранене трябва да бъдат винаги добре почиствани;

• Избягване на пиенето на непастьоризирано мляко.

Проф. Ива Христова съобщи и за нарастващите случаи на Хепатит А в страни от Западна Европа. В България също се очаква повишаване на случаите. Заболяването е много сериозно, а възстановяването - продължително. В някои случаи то преминава безсимптомно. “Има вариант да премине напълно безсимптомно. В някои случаи протича хронично, но с много слаби симптоми, които не се диференцират от пациента, и често се доказват вече късните усложнения, които в много случаи вече са необратими”, поясни тя.

trud.bg