Новини от Бълария

Италия ограничи използването на ChatGPT

Италианският контролен орган за защита на личните данни, наречен („Гарант за защита на“Garante per la protezione dei dati personali“), е първият в света, който наложи временно ограничение върху използването на чатбота ChatGPT.

Причината в Италия да решат да ограничат работата на чатбота е нарушение на законодателството за личните данни, съобщава сайтът wired.it. Контролиращите са обърнали внимание на липсата на правна рамка, която оправдава масовото събиране и съхранение на лична информация на потребителите с цел обучение на алгоритмите, които са в основата на платформата. Освен това се отбелязва, че въпреки че чатботът е предназначен за лица над 13 години, той няма филтър за проверка на възрастта на потребителите.

Засега ограничението е валидно само в Италия и ще бъде в сила докато ChatGPT продължава „да не спазва правилата за поверителност“. OpenAI, компанията, разработила ChatGPT, има 20 дни, за да отговори на контролния орган и да докладва за предприетите стъпки за справяне с този проблем. В противен случай компанията е изправена пред глоба до 20 милиона евро или до 4 процента от годишния й световен оборот.

Италианската служба за защита на личните данни стана първият орган в света, който ограничи използването на чатбота заради злоупотреба с лични данни.

По-рано беше съобщено, че предприемачът Илон Мъск и повече от хиляда експерти са подписали отворено писмо, призоваващо поне за шест месеца да бъде преустановено обучението на невронни мрежи, за да се предвидят и избегнат някои рискове. Предлага се по време на тази пауза AI лаборатории и независими експерти да работят заедно за разработване и внедряване на общи протоколи за сигурност.

На 20 март ChatGPT разбра за изтичане на информация. Поради инцидента някои потребители можеха да видят имената и фамилиите на други активни потребители, както и техните имейл адреси и други данни. В OpenAI обясниха инцидента с грешка в работата на изкуствения интелект.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече