Новини от Бълария

Китай заплаши САЩ с ядрен удар заради нов алианс

Китай трябва да се подготви да използва ядрени оръжия, за да противодейства на нови съюзи, които САЩ създават, от типа на AUKUS. Това изявление направи бившият китайски посланик в ООН Ша Зуканг, съобщава Daily Mail.

Ша Зуканг вярва, че е време „да преразгледаме и коригираме“ дългогодишния ангажимент на Китай да не нанася пръв ядрен удар, тъй като американското военно присъствие се увеличава. Според дипломата настоящата политика на Пекин има „морален авторитет“, но „не съответства“ на политиката на Вашингтон, която може да застраши сигурността в региона.

На 16 септември САЩ, Великобритания и Австралия подписаха споразумение за партньорство в отбраната, а алиансът беше наречен AUKUS (Австралия, Великобритания, САЩ). Целта на договора е защита и отстояване на общите интереси на страните в Индо-Тихоокеанския регион, които обединяват усилията си за развитие на отбранителния сектор.

Създаването на алианса принуди Австралия да прекрати договори за съвместно строителство на подводници с Франция и да се ориентира към създаване на ядрени подводници. Париж нарече действията на Канбера „удар с нож в гърба“ и за първи път в историята отзова посланика си от страната.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече