Новини от Бълария

Колко опасни са креватните дървеници за хората

Креватните дървеници се наричат така, защото обикновено се крият в креватите ни и излизат само нощно време, докато сме потънали в блажен сън. Те атакуват безшумно, започвайки да пият кръв от тялото ни и ние разбираме за тях единствено по останалите по кожата ни белези. Вероятността да ги забележите преди да са ви нападнали е почти нулев, защото умеят да избират такива места за своите скривалища, които на практика не можете да видите с просто око. Те са истинска напаст и борбата с тях често затруднява и специалистите, на които се налага да третират засегнатите площи по няколко пъти.


Специфики при дървениците

За да се чувстват добре креватните дървеници и за да могат да растат, те трябва да се хранят ежедневно. Така достигат бързо полова зрялост и могат необезпокоявано да се размножават. Когато е оплодена, женската дървеница започва да е особено ненаситна и според повечето проучвания може да снесе яйцата си едва след като е заситила напълно глада си.


Знаете ли по колко яйца може да снесе женската креватна дървеница?

Женската креватна дървеница може да снесе до 5 яйца всеки един ден, а през целия си живот над 200. Всъщност излиза, че дървениците са едни от най-бързо размножаващите се насекоми. На фона на това, че се хранят предимно нощно време (денем се хранят само когато са много гладни т.е. при свръх висока популация) и могат трудно да бъдат забелязани, вие бихте разбрали, че те са нахлули в дома ви, когато ситуацията е на прага да излезе извън контрол.

Освен че се размножават изключително бързо, дървениците могат да са и много издръжливи. Не излъгахме, когато казахме, че обичат редовно да се хранят, но същевременно те могат да издържат и до 1-2 години без храна. Трудно биха се размножавали, ако останат гладни, но това няма да им попречи да се настанят в жилището, вилата или офиса ви и да ви атакуват отново когато се появите в обитаваното от тях място.

А знаете ли защо не усещате ухапванията им през нощта?

Когато, рано или късно, това се случи, креватните дървеници ще се активират, ще започнат да излизат нощно време от леговищата си и да се хранят с кръвта ви. Докато я засмукват от тялото ви, те ще инжектират в кожата ви обезболяващ секрет, който на практика действа като анестезия за вас. По този начин те ще могат не само спокойно и незабелязано да кръвосмучат, но и ще имат преднина от около 10 минути, за да могат да напуснат мястото на престъплението. Имат предпочитания да нападат закрити от пижама или нощница части на тялото, така че шанса да ги забележите е минимален. Те не подскачат като бълхите и не жужат като комарите, превръщайки се в едни от най-страшните и незабележими вредители сред всички инсекти.

Всичко казано дотук не изглежда никак розово и вероятно единствената добра новина е, че креватните дървеници не са преносители на болести. Могат да са много опасни единствено за хората, които проявят алергична реакция на местата на ухапванията им или ако в резултат на разчесване се инфектират засегнатите участъци.

Не си мислете обаче, че можете да делите леглото си с подобни инсекти, защото ако направим отново сравнение с ухапванията от комари или бълхи, тези от дървениците са много по-болезнени. Има случаи, в които първоначално малките и червени на цвят пъпчици, могат да прераснат в огромен обрив, който от своя страна да доведе до поява на мехури. Препоръчваме ви, колкото и да ви сърби, да не разчесвате местата на ухапванията от креватните дървеници, а ако мехурите не отминават да потърсите помощ от медицинско лице. Във всички случаи, ако имате и най-малкото съмнение, че домът ви е нападнат именно от дървеници, незабавно потърсете фирма за борба с тези вредители. Борбата с тях е много трудна и не си мислете, че бихте се справили без помощ от професионалисти, които да ги унищожат завинаги.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече