Новини от Бълария

Кой пробута Веселин Марков за шеф на ДАНС?

Драшков и Атанасов са най-добрите му приятели от годините на спецслужбите

Веселин Марковq който се оказа съветник на премиера в оставка Николай Денков, е оглеждан за шеф на ДАНС, e дясна ръка на влиятелния бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков.

Освен това в момента Марков се води и парламентарен сътрудник на Атанас Атанасов.

И тримата бивши контраразведки – Атанасов, Драшков и Марков, са колеги от времената на Националната служа за сигурност (НСС).

Според запознати те са запазили добрите си отношения и досега и затова не е голяма изненада, че Марков е предложен за шеф на ДАНС.

Бивши колеги на тези спецченгета си припомнят, че Иван Драшков винаги е имал изключително силни позиции в Москва.

За да ги обясним, нека се върнем години назад. В НСС той оглавява руския отдел, в който негов подчинен е и Веселин Марков.

(По-късно Марков става началник на отдела, който дебне за оръжие и наркотици).

По онова време в българското посолство в Москва представител на МВР е Румен Тошев. Той също е бил служител в НСС. Когато Драшков напуска през 1991 г. контраразузнаването, прави частна фирма точно с Румен Тошев.

Бизнесът обаче не им потръгва и само след година те се връщат отново в Националната служба за сигурност.

 

Румен Тошев е изпратен в посолството в Москва по времето, когато МВР се оглавява от Георги Петканов. Като зам.-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който след това става посланик в Москва, предлага Иван Драшков да заеме шефския пост в НСС.

Той е овакантеният от днешния лидер на ДСБ Атанас Атанасов. За кандидатурата на Драшков настоява и Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР. Нещо повече, той дори твърди пред Петканов, че американците много искат точно Драшков да оглави НСС.

В крайна сметка от БСП налагат за шеф на НСС Иван Чобанов. Да уточним, че преди да стане директор на контраразузнаването, Иван Чобанов заедно с Цветан Цветанов са мъжките секретари на Бойко Борисов.

Иван Драшков не става шеф на НСС, но днес неговият бивш подчинен и дясна ръка Веселин Марков е напът да оглави ДАНС. Двамата остават изключително близки и след периода в НСС. Веселин Марков става шеф на охраната на КТБ по времето на банкера-беглец Цветан Василев. Дори запознати припомнят, че той много е помогнал на сина на Иван Драшков, който носи същото име като баща си, да получи необезпечени кредити с преференциални условия от банката, за да развива спокойно огромния си строителен бизнес.

КТБ се оказва и банка, която обслужва фирмите на Веселин Марков и Иван Драшков. Любопитно е, че те ползват услугите на Цветан Василев още през 2008 г., когато КТБ е сравнително по-непозната банка и не работи с дребни клиенти.

Например консултантска фирма на Марков внася в КТБ капитала си от 150 000 лева, което е огромна сума за уж дребна консултантска фирма.

Бившите контраразузнавачи, макар и пенсионери, имат силно влияние и върху други сфери в страната и досега. Драшков, ни в клин, ни в ръкав, се води шеф на Националната футболна база в Бояна, а съпругата на Веселин Марков, след като дълги години ръководи Института по криминалистика на МВР, днес е служител по сигурността на информацията в Апелативния съд в София.

Тя е назначена на този изключително отговорен пост в момента, в който стъпва в длъжност кабинетът на Николай Денков. Тогава и самият Веселин Марков изплува от сенките и става съветник на премиера. Иначе казано, няма съмнение че семейство Маркови имат достъп до най-големите тайни на държавата. Та нали цял живот са работили точно това!

Да не пропуснем, че Драшков и Марков от години са част от приятелско-професионалния кръг „Монтерей“, за който има сериозни подозрения, че след 1990 г. контролира съдбините на България. Нещо повече, Иван Драшков е сочен за един от наследниците на Любен Гоцев като шеф на митичния „Монтерей“

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече