Новини от Бълария

Министърът на отбраната Стефан Янев: Никой не иска война, но тези неща се случват

Министърът на отбраната на България Стефан Янев съобщи, че в момента се разглеждат три сценария как страната ни ще действа, ако стане война в Украйна с оглед на напрежението с Русия. В интервю за „Нова нюз“ той обясни, че българската армия и въоръжените сили се подготвят за различни сценарии и според него те могат да реагират адекватно на такъв тип сценарии в близост до българските граници. „Българската армия е призвана за това да поддържа готовност, така че да осигури териториалната цялост на страната, суверенитета и националния интерес„, добави той.

За целта правителството ще уточни националната ни позиция до три седмици. През февруари предстои среща на военните министри на НАТО и българският трябва да представи какво ще бъде нашето поведение.

Трябва да има национална позиция по отношение какъв тип отбранителен потенциал ще имаме, в случай че тази криза ескалира и тръгне към различен развой„, коментира той. „Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство„, уточни министърът.

В паметта на всяко едно поколение, чуе ли думата война, винаги търсим тези последствия, от които хората страдат. На практика никой не иска война, но тези неща се случват. И наша отговорност, като държава, е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички възможни сценарии. Дали би могло да е най-голямата война, която би могла да се случи на територията на Европа след Втората световна война, утрешният ден може да покаже друго„, коментира Стефан Янев.

По повод заявления на руски държавници, че при евентуален конфликт България няма да бъде нападната, въпреки че е член на НАТО, Янев поясни, че „освен пряко нападение, може да има други последствия. Дори да не бъде нападната България, последствията са икономически, има бежанци, което трябва да се вземе предвид и да имаме адекватна готовност„.

Янев категорично потвърди заявената си по-рано позиция, че на територията на България не трябва да се разполагат допълнителни войски на НАТО, тъй като това повиши напрежението. „Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя. Дали и какво решение предстои, ще разберем през следващите няколко седмици„, допълни министърът на отбраната.

Решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение – дали наши или чужди. Нашите войски са натовски. Стремежът ми е да променя начина на говорене и създаването за усещане за разграничаване на фили на нещо и фоби на друго. Когато говорим за национални интереси, моето желание е българите да се чувстват българофили„, коментира още Стефан Янев.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече