Новини от Бълария

Мощни криминални фигури от 90-те надничат зад раменете на новата власт?

Колкото и политически анализатори на Балканите, и в частност тези в България, да твърдят, че са осъществили тъмния преход от комунизъм към демокрация с „Промяната“, имената на подземни фигури от 90-те години на миналия век все още участват активно в икономическия живот на малката балканска страна„. С тези думи започва анализът, който dailyguardian.ca прави на политическата ситуация у нас в момента.

По-нататък припомня, че приватизацията в България беше извършена главно от престъпни групировки (напр. силовите СИК и ВИС, действащи като първите частни застрахователни компании) и към днешна дата „със сигурност може да се счита за неуспешна, тъй като ключови бизнеси все още са в ръцете на хора, излезли от спортните зали и нощни клубове, а не от университетите„.

Статията уточнява, че членството на България в Европейския съюз и НАТО до известна степен е ограничило дейността на сенчестия бизнес и „анцузите бяха заменени с бели якички, а бухалките бяха заменени от самите държавни институции – било чрез приемане на лобистки закони, било чрез репресивни инспекции„. Въпреки това този бизнес никога не е спирал да се развива, включително чрез Икономическата полиция и НАП или просто чрез сигнали до прокуратурата, която служи на подземните босове като средство за изчистване на конкурентите. „И до днес много фигури на „СИК“ не само са запазили силните си позиции, но дори са разширили и напълно са легализирали бизнеса си“ – изтъква канадският „Гардиън“.

Според сайта сред бившите шефове на „СИК“ изпъква името на Младен Михалев-Маджо. Твърди се, че той притежава бизнес на стойност стотици милиони, а по-голямата част от него официално е собственост на подставени лица. „При такова богатство за бившите улични герои днес не е проблем да осигурят финансиране на компаниите си, но очевидно нулевите лихви по държавните заеми са предпочитани“ – разсъждават журналистите.

Следва ретроспекция, от която става ясно, че бизнесът на Младен Михалев се ражда в хаоса на 90-те години и е напълно легализиран по време на правителството на бившия монарх – министър-председателя Симеон Сакскобургготски. По време на управлението на ГЕРБ според медиите Михалев е бил неофициален „министър на туризма“ в България, а днес при управлението на демократа Кирил Петков Маджо притежава почти цялото Черноморие и концесията на почти всички български плажове.

Значителна част от бизнеса си Маджо управлява чрез доверени хора. Например зад International Asset Bank („известна в България като Madjo’s Bank“), стоят имената на партньори от ерата на „СИК“, както и роднини на бившата комунистическа номенклатура.

„С идването на сегашното коалиционно правителство начело новата партия „Продължаваме промяната”, водена от възпитаниците на Харвард, се роди надеждата, че зависимостта на бизнеса и държавата от фигурите на ъндърграунда ще бъде прекратена“ – съобщава още в статията, но става ясно, че надеждите се оказват неоправдани. „За съжаление, много наблюдатели в балканската държава вече започват да виждат зад раменете на новия премиер Кирил Петков влияние от колеги от „СИК” и в частност това на Младен Михалев-Маджо. „Промяната“ в един момент се оказа само нов политически чадър над старите герои на прехода и никакви антикорупционни доклади или санкции от САЩ и ЕС не могат да ги спрат„.

Преди половин година по повод изтеглените милиони за строежа на АМ „Хемус“ от МВР съобщиха, че банката, от която са изтеглени милиони „в чували и чанти“, е свързана със сътрудници на бившия премиер Бойко Борисов. Смята се, че отново става въпрос за „International Asset Bank“. Тази информация обаче не идва от официалните власти, а от дипломатически доклад на САЩ, разкрит от Wikileaks. Новото правителство все още не е реагирало на изнесената информация.

По неофициална информация Маджо осъществява сделките си директно с новия премиер и благодарение на тях, въпреки сигналите от САЩ, неговата банка „International Asset Bank“ е една от най-силните в страната в момента. Банката беше заподозряна в тесни връзки с руски пари.

Днес за Михалев се говори, че отново е човекът, който ще управлява туризма в България в сянка. В средата на февруари тази година стана ясно, че Агенцията за държавни резерви и военновременни запаси търгува с горива с определена фирма, която може да е свързана с Младен Михалев-Маджо. Това беше съобщено от българския разследващ сайт „Биволъ“, който цитира три независими източника. Вестник „Сега” обяви първата сделка с компания, свързана с Маджо, през юли 2021 г. Поне една от фирмите, посочени като близки до Михалев, все още сключва сделки с агенцията. Тя е бенефициент на обществени поръчки и европейски проекти на стойност над 425 млн. лева.

Младен Михалев остава близък партньор на правителството в така необходимите сделки за доставка на горива. През юли 2021 г., декември 2021 г. и януари 2022 г. бяха приключени редица сделки за покупко-продажба на гориво от Държавната агенция за резерви. Поне за три от тях сайтът „Биволъ“ сигнализира, че фирмите може да са свързани с Младен Михалев- Маджо. Наред с други държавни поръчки и проекти на ЕС само една от участващите компании е получила договори за доставка на гориво на стойност около половин милиард лева.

От всичко, което се случва от началото на управлението на новото правителство, можем да подозираме, че въпреки официално заявеното им желание за промяна, промяна има само в обитателите на Министерския дом и министерствата“ – казват в заключение от dailyguardian.ca.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече