Новини от Бълария

„Музикаутор“: българско кино ощетява създателите на интелектуален труд от САЩ. Дружеството се оплака на Херо Мустафа!

Музикаутор сигнализира посолството на САЩ за нелицензирано използване на американска филмова музика при кинопрожекции

В писмо до посланичката на САЩ в България Херо Мустафа „Музикаутор“ отнесе до нейното внимание неразрешен проблем от 2019 г. досега относно нелицензираното използване на филмова музика при кинопрожекции в салоните на кино „Арена България“.

Дружеството сигнализира представителката на чуждата държава, че „за този дълъг период киното отказва да заплати дължимото на авторите на музикални произведения възнаграждение, въпреки че осъществява дейност и прожектира в голям обем американска продукция„.

Изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров обръща внимание, че „в Съединените американски щати тази неправомерна ситуация е невъзможна„, както и че „с тези си действия кино „Арена България“ пряко ощетява имено създателите на интелектуален труд от американската държава„.

От „Музикаутор“ подчертават, че са потърсили съдействието на американското посолството след 3-годишни опити за разрешаване на казуса. До момента българското Министерство на културата е отказало да вземе отношение, а заведеното гражданско дело по случая е без резултат.

„Музикаутор“ е сдружение на композитори на музика, автори на свързани с музика литературни произведения и на музикални издатели, което вече 30 години е посветило дейността си в защита на авторските права на български творци – свои членове, а по силата на договори за взаимно представителство – и на чуждестранни създатели на културно съдържание, като цели получаване на справедливо възнаграждение за авторите за използването на творчеството им – част от българската и световната култура. В България сдружението представлява 3 000 автори, а в световен план над 2 500 000 чуждестранни творци, в това число репертоара на трите най-големи американски организации BMI, ASCAP и AMRA, подчертават от сдружението.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече