Новини от Бълария

Напрежението на Корейския полуостров силно се увеличава

От Азия пристигат все по-тревожни новини. Сериозна „ударна група” на ВМС на САЩ начело със самолетоносача „Карл Уинсън” се приближава до Корейския полуостров. Редица експерти твърдят, че предстои превантивен удар от Пентагона по Северна Корея. Съседите на Пхенян се подготвят за усложняване на обстановката в региона.

Южна Корея прехвърля своите войски към демилитаризираната зона. Сеул явно се подготвя за ядрен удар от страна на Пхенян. Американски медии лансират версията, че на състоялата се преди няколко дни среща между Доналд Тръмп и Си Дзипин е била сключена сделка между двамата, която засяга Северна Корея. По ирония на съдбата след като крилатите ракети „Томахоук” паднаха върху сирийската авиобаза в Ал-Шайрат, изведнъж военното противопоставяне между САЩ и Северна Корея се увеличи рязко, почти до прага на въоръжен конфликт. Американски сайтове съобщават, че Доналд Тръмп е разпоредил на своите военни съветници да бъдат готови с различни варианти за атакуване на Северна Корея. Новият президентски съветник генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър, който смени генерал Майкъл Флин, е потвърдил, че ударната група е сформирана и всичко е готово за провеждането на операцията.

Руснаците също се готвят да проконтролират създаващата се ситуация района на Корейския полуостров. Американските военни са разтревожени. Москва изпраща към бреговете на Южна Корея своя най-модерен „убиец на самолетоносачи” крайцера „Варяг”. Според анализатори на Пентагона, руснаците нямат намерение да останат безучастни в случай на изостряне на ситуацията. Даже не изключват възможността „Варяг” да се намеси в случай на ракетен удар по Северна Корея. Крайцерът притежава осем огромни насочени под ъгъл двойни контейнера. Те са съставна част от комплекса „Вулкан” П-100. Свръхмодерно оръжие. Залпът на ракетния „Варяг” е смъртоносен за цялата ескадра, която придружава американския самолетоносач „Карл Уилсън”. По непотвърдени данни Владимир Путин е заповядал на Северния флот да премине в най-висока степен на бойна готовност.

Китай също предприема конкретни стъпки предвид усложнената обстановка в близост до неговите граници. Към китайско-северокорейската граница са забелязани да пристигат множество железопътни състави, натоварени с военна техника и личен състав на китайската армия. Освен това Китай е вдигнал по тревога своя подводен флот. Подводниците са отплавали в посока морските граници на Северна Корея. Официален Пекин съобщи: „Нанасяйки удар върху атомната програма на КНДР, САЩ не бива да избират път водещ към задънена улица”. 

По-ясно казано, Пекин фиксира точно китайските национални интереси: „Стабилността и сигурността на североизточен Китай ще се защитават на всяка цена. Китай ще използва всички достъпни средства, включително и военни, за да нанесе ответен удар. Въпросът за това, съгласен ли е Китай САЩ да ударят по КНДР или не, вече не е предмет за обсъждане. В случай на радиоактивно заразяване на североизточен Китай китайската армия самостоятелно ще атакува ядрените обекти на КНДР”. От друга страна, Пекин не желае да има правителство враждебно на Китай от отсрещната страна на река Ялудзян.

Тоест, китайците не биха искали американците да направят от Северна Корея свой протекторат. Посланието очевидно е до Вашингтон и Пхенян едновременно. Подразбира се, че ако и когато САЩ нанесат удари по КНДР, китайската армия най-вероятно ще „създаде основи” за благоприятна за Поднебесната следвоенна обстановка. Пекин ще изчака Вашингтон да обезглави северокорейския режим, за да може да въведе своята войска и незабавно да запълни образувалия се властови вакуум. Китай никога няма да позволи на американските войски да прекрачат на север от 38-я паралел. Това е китайската „червена линия”.   

От друга страна Пхенян заяви, че „страната е готова за война”. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обеща „мощен удар срещу Америка”. Северокорейската информационна агенция KCNA заяви, че действията на американския президент Доналд Тръм „са безразсъдни крачки за нахлуване”, които са „достигнали до сериозна фаза”. A северокорейското външно министерство декларира: „Ние ще считаме, че САЩ са напълно отговорни за катастрофалните последствия, които ще повлекат след себе си тяхните възмутителни действия. КНДР е готова да реагира на всякакъв вариант на война, който пожелаят САЩ”. Лидерът на Северна Корея е разпоредил 25% от жителите на столицата на КНДР да бъдат евакуирани. Северокорейското правителство обяснява този ход с „демографски контрол”, но е ясно, че това става поради увеличаване на напрежението в двустранните отношения със САЩ.

На 11 април американски медии съобщиха, че по крайбрежието на Калифорния кръжат специализирани самолети за борба с подводници. Предполага се, че е била засечена северокорейска подводница. Счита се, че Северна Корея разполага с приблизително 70 подводници. Повечето от тях са от клас „Сан-О”. Северна Корея разполага и с подводници клас Sinpo, които от 2014 г. могат да изстрелват балистични ракети. Военната доктрина на Пхенян отчита технологичното изоставане на страната и затова северокорейците не търсят тактическа победа, а само нанасяне на максимални загуби на своя враг, който според тях са южнокорейците, японците и американците. Един час след появата на самолети на НАТО за борба с подводници по крайбрежието на Калифорния е регистрирано екстрено разполагане на китайски военен контингент от 150 000 военни по общата граница с КНДР. 

Главният експерт по международните въпроси на петима президенти на САЩ, легендарният Стив Пиечник предупреди  Доналд Тръмп и неговите генерали да охладят своите военни пориви. Той заплаши директно Mакмастър и военния министър Матис, че „ще ги съдят за престъпна дейност”. Стив Пиечник заяви по една от американските телевизии: „Президентът трябва да разбере, че ако тръгне на война, то проблемите ще са негови и ще има сериозни последствия вътре в страната. Нашите военни не са готови за този тип война. Нашите генерали понятие си нямат, какво правят”. Да доживеем до другата седмица!

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече