Новини от Бълария

Неуспешен опит за демократично тричане на депутата Йордан Цонев пред БНТ

Депутатът от ДПС Йордан Цонев трябваше да участва в седмичното предаване „Панорама“ по БНТ тази вечер, но не успя да стигне до телевизията. Причината е, че сградата беше блокирана от симпатизанти на партиите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които протестираха срещу последните промени в изборния кодекс на Република България. Присъствали са и представители на неправителствени организации, сред които „Ние идваме!“, “ Боец“, „Спаси София“ и др.

Първоначално протестът се провеждаше на жълтите павета, пред сградата на Парламента, но впоследствие съвсем преднамерено и организирано беше преместен пред БНТ именно за да могат протестиращите да се срещнат лице в лице с Цонев. Поради това той се включи дистанционно, от собствения си дом.

От моя дом се получава включване, защото всички входове на телевизията са блокирани и не можем да защитим позициите, заради които нашите гласоподаватели са ни изпратили в парламента“ – заяви в самият той в предаването „Панорама“. Той обясни на опонентите си, че протестът е хубаво нещо, но не когато се пречи на другите да работят.

Ябълката на раздора, която доведе до това „демократично тричане“, беше връщането на хартиената бюлетина, за което се обяви и ДПС. Цонев заяви, че това е последователно защитавана позиция на партията, която е за гласуване със скенер машини. По думите му при този начин на гласуване се елиминира субективният елемент. Освен това депутатът изтъкна, че хартиената бюлетина е напълно легитимна в цяла Европа. Той поясни, че колегите му от т. нар. „хартиена коалиция“ държат да има възможност за гласуване както с хартия, така и с машина, а също и да има броене, което да валидира резултатите от машините.

Извън тази тема, превърнала се в тема на деня, Цонев заяви, че много по-важно за избирателите е да има редовно правителство. Той изтъкна, че кризите в страната могат да бъдат решени само с решаването на политическата криза.

Т. нар. демократи в Народното събрание обаче настояват гласуването да става само и единствено чрез машини. Освен чрез шествието си в центъра на столицата, те изразиха протеста си и чрез социалните мрежи, като ги заляха с лозунги, шеги и поздравления за успешно завършената акция. Разбира се, бяха разпространени и множество подигравателни подмятания по адрес на Цонев, но без съвсем ясни послания. Завъртяха се и колажи като този, в който се намира прилика между стола, на който седи Цонев, и стола на украинския президент:


Междувременно стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ са предложили сделка на ДПС, ако депутатите на партията не подкрепят хартиената бюлетина. Тя обаче очевидно не е била приета и може би именно това е отключило гнева, насочен към депутата на партията.

Що се отнася до организацията на протеста, в социалните мрежи се появиха и мнения, че още от времето на Орешарски и протестиращите са едни и същи лица. По този повод известният български консерватор Кристиян Шкварек написа:

Казвам ви, че са абсолютно едни и същи хора от 2013-та година насам. „Протестна мрежа“, „Корал“ и всичко около Икономедиа. Онази шепа хора, за които историята започва от „НОрешарски“ и всичко след това е отчаян опит да се повтори онова лято.

Вече пораснали, някои остарели, други направили кариери в медиите, чинно отразяващи собствения си приятелски кръг като новина номер едно в държавата.

А всички останали, няколко милиона, се съобразяваме с това.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече