Новини от Бълария

Нидерландски министър предупреди, че газовата криза ще предизвика „ефект на доминото“ в ЕС

Нидерландският министър на климата и енергетиката Роб Йетен каза, че дори само в една страна в Европейския съюз да настъпи газова криза, това ще предизвика „ефект на доминото“ и кризата ще се разпространи в цяла Европа.

В понеделник, 27 юни, Европейският съюз одобри законодателство, според което 80% от хранилищата трябва да бъдат запълнени с газ до 1 ноември тази година, а през следващите години те трябва да се запълнят на 90%. „Би било чудесно, ако отделните страни-членки (на Европейския съюз, бел. ред.) могат да напълнят своите газови хранилища преди 1 ноември, но ако други страни не могат да достигнат 80% – особено големи страни като Германия – тогава трябва да сте наясно, че това ще предизвика ефекта на доминото за цяла Европа“ – предупреди холандският министър в интервю за „Politico“.

Йетен посочва още, че ако всички страни в Северозападна Европа достигнат третата фаза на плана за извънредни ситуации, след като са изпробвали всички останали мерки за предотвратяване на недостига на газ, тогава Холандия ще проучи възможността за увеличаване на добива в газовото си находище Грьонинген. Според него обаче подобна мярка е крайна. Министърът отбелязва още, че Холандия ще спре напълно разработването на това поле не по-късно от 2024 г., тъй като се счита за много вредно за околната среда.

Припомняме, че по-рано подобно изявление направи белгийският премиер Александър дьо Кро. Той заяви, цитиран от местни медии, че енергийната криза в Германия няма да мине, без да остави своя отпечатък върху други страни от ЕС. Министър-председателят също спомена за „ефект на доминото“ и предложи да се обмисли възможността ЕС да закупува заедно газ на едро.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече