Новини от Бълария

Нищожества родни! Спрете се!

„Смачкайте гадината!” – този афоризъм на Волтер е призив срещу католическата църква, която той определя като извор на социалните злини и като враг на разума. Разбира се, нито Гого Лозанов е Волтер, нито „Деконструкция” е църква. Тази фраза е само пример за несъвпаденията на възгледите в едно общество. Историческото време не унищожи нито смисъла и значението на Волтер, нито огромното влияние на католическата църква. Наложи им се да преживеят живота си заедно.

Рухването на институциите идва веднага след рухването на съвестите. Това е правило. От онези правила, които са толкова видими, може да ги пипнеш и дори да се порежеш на тях. Нищожествата унищожиха тази държава. И днес в опустошената зловеща къща, наречена България, тук-там пониква трева, зелена, промъкнала се между камънаците, само за да покаже, че животът е по-силен от смъртта. И веднага се намира НЯКОЙ дребен политически мошеник, който да я стъпче, но с „лозунга за демокрация”. Така постепенно хората се научиха, че демокрацията може да бъде и тъпчене. Дори дране може да бъде. Зависи от поставените задачи, цели и прочее, но най-много зависи от интелекта на скачащите върху зелените стръкове. И чак след това от американския посланик в София. Защото нито Америка, нито Русия могат да причинят това на България, което тя сама си причинява, убивайки своите мислещи фигури във всички сектори на обществото. Включително в сектора на националната сигурност.

Президентът Плевнелиев, който е най-слабият президент на България, откакто съществува институцията (няма защо насила да крием този факт), отдавна притискаше СЕМ „Деконструкция” да се свали от ефир. Той смята, че така ще бъде по-малко жалък, когато от БНР никой не го посочва.

Нито един властник, господин Роско, не се е почувствал по-добре, когато е изгонил журналисти. Смятате, че ще ни запушите устите?!! Хм. Колкото президентът Първанов запуши устата на Иво Инджев. Но вие сте прекалено глуповат, за да схванете сравнението. И прекалено дребен, за да посрещнете критиката с достойнство. Разбирате ли, г-н Плевнелиев, когато карикатурен образ като вас иска по насилствен начин да си състави авторитет, всички се заливат от смях. Не си ли давате сметка, че досега НИКОЙ ДРУГ не е подронвал престижа на президентската институция както ВИЕ умело и с много хъс го правите?!

На този пост, господин Роско, няма НЕВИННА ГЛУПОСТ! На този пост невинната глупост се нарича ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Затова хората са толкова гневни към вас. Ако не бяхте президент, никой нямаше да се дразни от вашата мащабна карикатура. Но на този пост, поведението и споделените ви мисли в публичното пространство са НЕДОПУСТИМИ!

Не само ние по домашному ви се смеем. Смеят ви се всички чужди дипломати, експерти, политици. Това, че сте заобиколен от банда лакеи, които не смеят да признаят (но много добре виждат и разбират), че „президентът е гол”, и така живеете в илюзията за своето ВЕЛИЧИЕ, за съжаление не променя истината.

Има един важен модел, който УМНИТЕ политици знаят: „Там, където не те харесват, просто трябва да отминеш!” Отмъстителността е пагубна за политиците. Тя създава врагове. А на политиците им трябват приятели. Затова „отминаването” е важно умение. В противен случай се превръщаш в малък симпатичен „демократичен” Сталин, може би не толкова кръвожаден на пръв поглед, но само ако имахте възможност, щяхте набързо и по тъмно да попривършите всички другоговорещи.

Знаете ли, господин оглавител на Консултативния съвет по национална сигурност! В резултат на нарочните реформи в сферата на сигурността, България в момента е ликвидирала всяка възможност дори за качествен анализ (тоест властта да знае и да разбира какво е възможно да се случи и какво се случва, да осъзнава заплахите), да не говорим за реални действия и за стратегии за обезпечаване на сигурността. Поведението на българските правителства в международните отношения е на автопилот. То представлява брюкселска папагалщина, без капка разум и адекватно замисляне за възможни щети и наши стратегически цели и планове. През последния четвърт век, а и през последните 10 години, в които България е член на НАТО, а по-късно и на ЕС, у нас са изпращани посланици на други държави, които в огромната си част са служители на разузнавателните служби и в частност на военното разузнаване. Като отговор на това правило, ние българите, или по-скоро вие (властниците), реформирайки и разузнавателните, и дипломатическите служби, направихте тъкмо обратното: Изпращаме закачливи персонажи като Надка или разгулно-оргийни като Стефчо в сложни и мощни държави, включително в наши съседи като Турция, държава, с която винаги трябва да се отнасяме внимателно.

Но дипломатическите ни мисии и избори са само пример за тоталната разруха на сигурността и разума у нас. Не мога да проумея това несвършващо пиршество на самоубийството на България! Вие проумявате ли го, г-н Роско? Единствено ние прибираме експерти и професионалисти и ги заменяме с Надки и разхлабени наглеци, които главният ни „стратегически партньор” намира за по-симпатични, тъй като са безпомощни дори да разберат заплахите, камо ли да направят нещо повече. Дипломацията не е място за почивка, еснафлък и разгул. Дипломацията е стратегическо занимание за подготвени експерти, тя е част от структурите на сигурността на една държаваВие, г-н Роско, не можете да бъдете ръководител на Консултативния съвет по национална сигурност, защото сте ментално неравновесен. Има опасност дори в гласа ви. Нямате балансирана и разумна преценка. Това е болест. Отслабване на личността.

Пиша този текст, защото СЕМ е просто ваш инструмент. Не се сърдя на посредствените. Те имат само своя страх. Но вие, … вие сте исторически фатален за България.

Трябва да знаете, че въпреки навежданията ви до върховете на обувките, американците няма да ви подкрепят за втори мандат. Просто американците не подкрепят загубеняци с нисък рейтинг. Ще заложат на друг. Така че свалянето на „Деконструкция” е излишно престараване. Не сте вечен на този пост, а това е доста неприятно за осъзнаване. Властта, г-н Роско, не се състои в това да разчистваш, чистките са губеща формула. Властта е в това да прибавяш. Костов, който ми е много симпатичен, съм сигурна, че го е разбрал, за съжаление обаче късно. Нямаше опит в началото.

Безсмислено е да пиша. Срещу войнстващата посредственост думите са безсилни. Но не към войнстващата посредственост е адресиран този текст. А към малкото останал нормалитет в тази държава. Хора, свалянето на „Деконструкция” от ефир, е поредният напън за ликвидиране на изговарянето на истината. Не виждате ли това, не го ли разбирате! Това е протекторат, в който медиите са фиктивни. В който истината е смазана. Колеги, помислете какво означава да има ЗАБРАНЕНИ хора за канене в телевизиите?! Какво означава да ви накарат ДА ПРЕЗАПИШЕТЕ предаването, защото гостът, който сте поканили си е позволил да каже истината или другата гледна точка? Ще спестя конкретните случаи, които знам. Но, колеги! Независимо дали споделяте или не възгледите и мненията, изразявани в „Деконструкция”, помислете за това, че комунизмът не си отиде, за да процъфти ТОТАЛИТАРИЗМЪТ НА НЕВЕЖЕСТВОТО! Вие, колеги, сте най-важната брънка в системата, която може да промени държавата! Защото вие, колеги, можете да ПРОМЕНЯТЕ УМОВЕТЕ НА ХОРАТА, ако искате, разбира се! Дори без да ви уволняват, дори иносказателно, както беше по времето на комунизма. Днес отново се налага да се търсят заобиколни начини за изговаряне на истината. Пелената на некадърността във всички сфери на живота УБИВА тази страна. И колеги, битката не бива да е с левите или десните, с този или онзи възглед, с това или другото мнение. Защото от сблъсъците на различията се ражда и умерената нормалност, в която обществото може удобно да живее. Битката на България е с невежеството.

Имам и един кратък въпрос към вас, г-н Янкулов. Нима мислите, че вашият предшественик не беше подлаган на натиск от властта ли??? Беше. Но издържа. Нито веднъж не опита да окаже влияние върху авторството и свободата в предаването. А предаването не беше по-малко критично към властта. И то в първия мандат на Бойко Борисов, когато той не беше толкова търпелив, както сега. Вие наистина трябва да подадете оставка. Защото унижихте БНР, сведохте тази институция единствено до дребни далавери и игри с бюджета й. Мислите си, че не знаем какво се случва ли??? Знаем, но си мълчим. Представяте ли си, ако проговорим?!

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече