Новини от Бълария

„Нов симфоничен оркестър“ отбелязва своята 30-годишнина с концерт на 30 октомври

На 30 октомври в зала „България“ ще бъде поредният концерт, с който „Нoв симфоничен оркестър“ отбелязва своята 30-годишнина.

Първия си концерт оркестърът изнася на 13 октомври, 1991 г. със солисти Кремена Ачева /флейта/, Борислав Йоцов /кларинет/ и пианиста Димо Димов.

След проведено допитване до членовете на Годишния фонд на оркестъра за предстоящия юбилеен концерт беше селектирана следната програма:

диригент БОРИСЛАВ ЙОЦОВ

ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ Увертюра „Сватбата на Фигаро“ К. 492

РАЛФ ВОЪН УИЛЯМС Фантазия „Greensleeves“
солисти:

Кремена Ачева, флейта
Ваклина Райчева, арфа

АНТОНИН ДВОРЖАК Симфония №9 („Из Новия свят“)


„Нов симфоничен оркестър“ е създаден през 1991 година по инициатива на музикалния критик Юлия Христова. Основната идея е да се работи за обучението и израстването на младите български музиканти, както и да им бъде предоставен концертен подиум за професионална изява. Школата на „Нов симфоничен оркестър“ запълни нишата на музикалното образование и така на практика осигури приемственост в българските оркестри и оперни театри.

По подобен начин беше създадена и публиката на оркестъра, както и кръгът от спонсори, които надхвърлят 800. Дори кратката статистика на репертоарния афиш на оркестъра е достатъчна, за да очертае периметърът на изискан музикален вкус, мащабите на отделните исторически епохи в класическата музика. Нещо повече, богатият документален аудиоархив е белязан от изпълнения, които се считат за уникални в новата българска оркестрова практика, съвсем конкурентни на съвременната оркестрова стилистика и специални като енергиен заряд и вдъхновение.

Средата, която създаде институцията „Нов симфоничен оркестър“, е базата, върху която се надградиха десетки модели на функциониране на един организъм от подобен тип. Оркестърът разполага с широк комуникативен спектър – от големите класически симфонични и камерни програми, през репертоара за традиционния салонен състав и образователните детски програми до по-комерсиалните поп и рок жанрове, пърформънси, майсторски класове по различни инструменти, академия по оркестрово дирижиране и фестивални програми.

В историята на оркестъра няма сцена /в смисъл на пространство/, на която неговите музиканти да не са свирили – както в традиционния тип концертни зала, така и в най-различни художествени галерии, пространства на различни корпорации, резиденции на дипломати, залите на големи петзвездни хотели и разбира се, концерти на открито.

Уникална е артистичната история на оркестъра. Той обучи стотици млади изпълнители. Административният и артистичен мениджмънт на оркестъра успя да съчетае риска от привличането на съвсем неопитните млади музиканти, солисти и диригенти с опита на майсторите в оркестровия и солистичен жанр. От тази амалгама произтекоха събития и творчески съдби, немислими без съществуването на „Нов симфоничен оркестър“.

Отказът да се следва конюнктурата и комерсиализацията на класическата музика носеше огромни сътресения в развитието на организацията. Но крайният резултат винаги беше печеливш и откриваше следващата перспектива.

Създаден в последното десетилетие на 20. век и утвърден в 21. век, оркестърът сякаш пренесе във времето най-стойностното от богатото наследство в класическата музика. Така „Нов симфоничен оркестър“ изпълни своята мисия, но и отвори широко вратите към следващи предизвикателства и нови духовни пространствa.

БОРИСЛАВ ЙОЦОВ е роден през 1966 година в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в университета „Дюкейн“ в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, преподавател е и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обхваща разнообразен кръг творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България. През 2004 г. е избран за „Музикант на годината“ на предаването Allegro Vivace на Българското национално радио, през 2005 г. става носител на „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България като „Инструменталист на годината“. Той е основател на клуб „Студио 5″. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. Борислав Йоцов е бил първи кларинетист /при основаването/, а по-късно и артистичен директор и диригент на Нов симфоничен оркестър.

КРЕМЕНА АЧЕВА завършва Музикално училище „Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град Русе и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност като участник в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник в Световния Младежки Оркестър „Jeunesses Musicales“ в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адорян. През 1992 финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов симфоничен оркестър /като е първа флейтистка на състава при неговото създаване/, Софийски солисти, ансамбъл Оркестрал, Софийска филхармония. От 1993 до 2014 г. е в състава на Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана – Сиена, Италия, където работи с диригентите Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Носител на първа награда от конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана Мария Дафова в Япония. Солист на камерния оркестър в Осака, Япония и концерти с духов квинтет в Нара, Киото, Осака. Носител на Наградата „Кристална лира“. От 1993 г. Кремена Ачева е солист флейтист в Софийска Филхармония. Активен участник в оркестъра на Класик ФМ. Преподавател по флейта в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София.

ВАКЛИНА РАЙЧЕВА е родена в Пловдив в семейството на музиканти – майка й е арфистка, а баща и първи флейтист на Пловдивска филхармония в продължение на десетилетия. Музикалното си образование получава в средно музикално училище „Добрин Петков“ – гр. Пловдив и в Държавната музикална академия и „Проф. Панчо Владигеров“- гр. София. Завършва майсторски клас при професор Клаудиа Антонелли. 26 сезона работи в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Свирила е с оркестрите на Българското национално радио, Софийската филхармония, „Нов симфоничен оркестър“, Държавната музикална академия. Изявява се и като камерен музикант с различни формации.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече