Новини от Бълария

Обиколката на Нанси Пелоси в Азия може да изостри отношенията между САЩ и Китай

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси започна обиколка в Азия. Тя започна с посещение в Сингапур, което ще бъде последвано от визити в Малайзия, Южна Корея и Япония.

В официалните съобщения не се споменава дали Пелоси ще посети и Тайван, въпреки че в медиите се появиха множество спекулации по темата. Напрежението по темата е свързано с факта, че Китай възприема Тайван като отцепила се провинция. Пекин неведнъж е заявявал, че не изключва в бъдеще тя да бъде присъединена към Китай със сила.

Преди началото на обиколката на Нанси Пелоси китайските власти предупредиха, че може да има „сериозни последствия“, ако тя отиде в Тайпе. Това би било историческо посещение, тъй като от четвърт век нито един високопоставен американски представител не е посещавал острова.

Преди да отпътува, Пелоси написа в Туитър, че обиколката на делегацията на Конгреса от шестима души ще се стреми да „препотвърди непоклатимия ангажимент на САЩ към нашите съюзници и приятели в региона“.

Самият президент на САЩ Джо Байдън заяви, че според американските военни посещението на Пелоси в Тайван „не е добра идея в момента“.

Междувременно стана ясно, че два действащи самолетоносача на китайската армия са излезли в открито море и могат да бъдат изпратени в района на Тайванския пролив във връзка с възможното посещение на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в Тайпе. Новината беше съобщена от „Чайна дейли“ (chinadaily.com.cn), където се отбелязва, че самолетоносачите „Ляонин“ и „Шандун“ са напуснали пристанищата Циндао и Саня. Към момента не е ясно дали корабите се насочват към зоната на Тайванския проток и дали ще участват във военни действия, но според изданието фактът, че Китайската народноосвободителна армия (НОА) ги е използвала, показва засилване на военното противопоставяне между Пекин и Вашингтон.

На свой ред военновъздушните сили (ВВС) на Тайван разположиха допълнителни осем изтребителя Mirage-2000 във военна база в югоизточната част на острова.

По-рано стана известно, че Пелоси ще бъде придружена от членове на Камарата на представителите от Демократическата партия на САЩ. Беше отбелязано, че американката може да пристигне на острова със специален полет днес, 2 август, между 21:00 и 22:00 часа местно време.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече