Новини от Бълария

Остра реакция срещу изискване на турския посланик към БНР. Вижте позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) протестира срещу писмо, изпратено от посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок до генералния директор на Българското национално радио Милен Митев.

Журналистите определят писмото като „недопустимо“ и изтъкват, че „в нарушение на чл. 41 (1) от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Нейно превъзходителство прави коментари, влизащи в противоречие с чл. 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите„. В открито писмо, публикувано на сайта на АЕЖ, се изясняват и конкретните обстоятелства, провокирали реакцията на журналистите:

Поводът за писмото на г-жа Секизкьок е интервю на водещата от БНР Силвия Великова с журналиста Мехмет Юмер след скорошния терористичен акт в Истанбул. В интервюто Мехмет Юмер се държи като журналист и не налага своето мнение, а по-скоро прави обзор на коментарите в турскоезичната среда. Той говори със съчувствие към жертвите и коментира, че, за съжаление, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това интервю предизвиква подобна непремерена реакция от страна на посланик Секизкьок. Тя си позволява да съветва Българското национално радио какви събеседници да кани и какви – не.

Дипломатическата представителка определя БНР като официалното радио на България. Това не е фактологично вярно, тъй като става дума за обществена медия, която се финансира с публични средства, но не следва да бъде държавна и да изразява единствено гледната точка на правителството.

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинения в принадлежност към организация, която според нея е терористична. Макар да не е била обявена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят.

Асоциацията на европейските журналисти настоява Министерството на външните работи на Република България да извика посланик Айлин Секизкьок, за да ѝ обясни, че в България не е допустимо журналисти да бъдат квалифицирани като терористи само защото отказват да служат на управляващите на своята или на чужда държава„.

По-нататък от АЕЖ напомнят, че по различни данни „Турция е най-големият затвор за журналисти в света“ и дори в момента десетки журналисти са обвинени в престъпления, свързани с тероризма. „АЕЖ нееднократно е призовавала режима на Ердоган да освободи всички журналисти и е изразявала солидарност с независимите турски медии, подложени на гонения, особено след опита за преврат през 2016 г.“ – се казва още в писмото.

Освен това от Асоциацията изразяват учудване от липсата на публичен официален отговор от ръководството на БНР. „Видно е, че публикацията на сайта на радиото има сериозни разминавания с казаното в интервюто. Това обаче няма как да бъде основание за подобно поведение от страна на чужд посланик. Липсата на реакция от БНР, както и от официалните държавни институции – МВнР и СЕМ – би създало опасен прецедент, че в България ще се толерират дипломати, които оказват натиск над медии и журналисти“ – се казва в заключение в отвореното писмо на АЕЖ.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече