Новини от Бълария

ОТВРАТЕНА: Мария Габриел напусна България

Бившият вицепремиер Мария Габриел напуснала България в посока Брюксел заедно със съпруга си Франсоа и повече не искала да бъде част от българската политика, отвратена от събитията през последните месеци.

Това издават пред „Филтър“ източници, близки до брокерите ПП, с които Габриел се сближила при управлението на кабинета на сглобката.

 

Мария Габриел беше вицепремиер на Николай Денков и трябваше да го замени на поста. При напрежението между неколиционерите тя не успя да стане премиер в редовно правителство. След сложните преговори Габриел даде на президента Радев папка с министри, които не са дали съгласието си да участват в кабинет, а по това време е било ясно, че ротация няма да има.

 

От лоялност към ГЕРБ Габриел изпълнила партийната воля да не се съобрази с ПП-ДБ, въпреки че имала различно мнение. След провала на редовния кабинет с нея начело Мария Габриел се обидила и отлетяла при съпруга си.

 

Преди година тя напусна поста на еврокомисар, за да участва в управлението на България с обещанието, че ще запише във визитката си „премиер“. Деликатно и по брюкселски тя напомняла на съпартийците за жертвата, която е направила.

На изборите през юни се очаква Мария Габриел да е водач на европейската листа на ГЕРБ като компенсация за неудачите на родна земя.

 

Целта е след вота тя отново да се върне като еврокомисар от квотата на България. В същото време отзивите за сегашния еврокомисар Илиана Иванова в ресора „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ са повече от ласкави и това не я вади автоматично от играта. Още повече че в ГЕРБ усещат, че Габриел вече не е толкова техен човек.

През деветте месеца на управление в правителството на ПП-ДБ Габриел спечелила доверието им и станала прекалено близка с тях, твърди таблоидът.

 

Особено добре работила с властолюбеца Николай Денков и дори станали приятели.

Източник: narod.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече