Новини от Бълария

Реджеп Ердоган – геополитическа кутия на Пандора

Преди 4-5 години някои от известните френски специалисти по Турция в своите анализи сравняваха Реджеп Ердоган с Шарл дьо Гол. Невероятно! Да, така беше! Но се случиха събития, които накараха не само френските анализатори, а и повечето от техните западни колеги да започнат да наричат турския президент „ислямист”, „султан” и „диктатор”. В западната преса и у нас започнаха да говорят за „режима на Ердоган”. А преди не беше така. Въобще западната пропаганда отвори всички свои „шлюзове” и започна да облива с медийна помия Реджеп Ердоган. Хубав или лош, турският президент се оказа в същата ситуация, в която е Владимир Путин, откакто започна да възстановява геополитическата субектност на Руската федерация.

В последно време Турция бе залята от безпрецедентна терористична вълна. С времето все повече от терористичните актове се свързват с ДАЕШ. Кюрдската „следа” вече не е номер едно в подобни случаи. Джихадистите все по-често сеят кървав хаос в големите турски градове. И са все по-жестоки и все по-окървавени. Жертвите сред гражданското население са многобройни. На 1 януари 2017 г. беше поредният кървав акт в Истанбул. Тероризмът нанася тежки удари върху властта в Анкара и лично на Реджеп Ердоган. Нанася се и удар върху един от най-печелившите сектори в турската икономика – туризмът. Турският народ се травмира не само политически и психологически, но и икономически. Естествено е обикновените турци все по-често да си задават въпроси. И да търсят отговори. 

В крайна сметка става ясно, че терористичните актове в Турция целят разклащане и отслабване на властовите позиции на Реджеп ЕрдоганИ няма да е особено учудващо, ако някой от неуловените поддръжници на Фетхуллах Гюлен, който е „останал” в личната охрана на турския президент, го застреля някой ден. Може и подобно на Шарл дьо Гол да му организират за пореден път кървав майдан по каноните на „цветните революции”. Въобще Реджеп Ердоган се оказва в положението на преследваните от шерифа бандити в Дивия Запад. Лавината от терористични актове на турска територия говори само едно. Някъде далеч от Турция, в определени чувствителни и дискретни структури са му разлепили афиш със снимка, на която пише WANTED.

Един от световните лидери, който първи реагира на кървавия акт в дискотека „Рейна” в Истанбул, бе Владимир Путин. Изпрати в Анкара съболезнователно писмо. Руският президент написа: „Трудно мога да си представя по-цинично престъпление от убийството на мирни хора в разгара на новогодишния празник. На терористите са абсолютно чужди понятията за човешки морал. Наш общ дълг е да дадем решителен отпор на терористичната агресия”. Владимир Путин даде да се разбере отчетливо, че Русия потвърждава решението да се сражава срещу тероризма, партнирайки си с Анкара. След атентата в дискотека „Рейна” на 1 януари се появи и един съществен нюанс. 

От няколко месеца Русия и Турция си партнират в борбата срещу тероризма в Сирия. И резултатите не закъсняха. Първо сраженията в Алепо стихнаха. После непосредствено преди Нова година градът окончателно бе освободен от джихадистите. В турската преса се прокрадва информация, че тези дни руските Военно-космически сили бомбардират позиции на ДАЕШ около сирийския град Ел Баб, оказвайки въздушна подкрепа на турската армия. Руската авиация е синхронизирала своите действия с турските военни подразделения на сирийска територия. Но освен това очевидно е, че се върви към тясно руско-турско сътрудничество в борбата срещу тероризма и на турска територия, което издига на още по-високо ниво военно-политическото взаимодействие между двете страни.

В българските медии бяха отминати с мълчание две загадъчни убийства, които станаха около 19 декември 2016 г., когато бе застрелян посланикът на Руската федерация в Анкара. В своя дом в присъствието на своята съпруга бе застрелян служителят на руското външно министерство Петр Польщиков. В Белгия бе открит „трупа на простреляния в главата главен одитор на НАТО Ив Шандерлон”.

Според данни в медиите той е разследвал фирми, които са финансирали тероризма и са участвали в пране на пари. Първото винаги е свързано с второто. Някои анализатори считат, че тези загадъчни убийства са взаимосвързани помежду си и имат символичен смисъл. Нещо като знак по адрес на Москва. Символичен смисъл има и терористичният акт в дискотеката „Рейна”. Този път като знак към Турция.

Реджеп Ердоган преди дни на пресконференция в Анкара публично заяви нещо скандално. Не че то е тайна. Той заяви, че има доказателства, че коалицията, оглавявана от САЩ, оказва помощ на терористите в Сирия, включително и на ДАЕШ. Реджеп Ердоган буквално каза: „Те ни обвиняваха в поддръжка на ДАЕШ. Но се оказа, че самите те поддържат терористите, включително и ДАЕШ. На нас това ни е ясно. Ние имаме доказателства за това, включително снимки и видео”. Представителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър нарече обвиненията на Реджеп Ердоган „нелепи” и заяви, че в тях няма „капка истина”.

Преди дни джихадистите от ДАЕШ показаха видеозапис, на който двама пленени турски военни са подпалени и изгорени живи. Отново се търси травмиране на турското обществено мнение и насочването му срещу Реджеп Ердоган. На сирийска територия терористите унищожиха турски танкове с помощта на модерните западни противотанкови системи TOW. Същите, с които преди броени седмици Барак Обама позволи да се снабди „умерената и въоръжена сирийска опозиция”. На сирийска територия убитите турски военни вече надхвърлят 40 човека. Само на 22 декември 2016 г. в района на Ел Баб са убити над 16 турски военни.

Очевидно е, че Турция през последните седмици все по-ясно координира своите действия в Близкия изток с РусияЯвно в борбата срещу тероризма ще се задълбочи и взаимодействието по линия на специалните служби. Изявлението на Реджеп Ердоган, че САЩ оказват помощ на ДАЕШ има и по-далечна цел. На практика турският президент оказва неоценима помощ на Доналд Тръмп, който още преди да встъпи в длъжност води тежка битка с групата около Хилъри Клинтън. Обвинението, че САЩ подкрепят ДАЕШ, в действителност е обвинение срещу Хилъри Клинтън, а не срещу новоизбрания американски президент. 

Реджеп Ердоган дава „козове” в ръцете на Доналд Тръмп в битката му с хората на Хилъри Клинтън в ЦРУ, Пентагона и Държавния департамент, които работиха активно срещу негоНа практика турският президент залепи на неоконите етикет „поддръжници на терористи”. И твърди, че има доказателства за това.

Наблюдаваме подготовка за мащабно преформатиране на взаимоотношенията между ключовите играчи в Близкия изток. И тъй като всички те имат регионален или глобален геополитически код, то това няма как да не засегне България. Къде сме ние? За съжаление София продължава да се държи все едно Хилъри Клинтън е спечелила президентските избори в САЩ и американската външна политика няма да се променя. А Даниел Митов заедно с неговия колега Николай Ненчев ще си останат министри. Май управляващите в България разчитат някой Лий Харви Осуалд или поне някой Джек Раби да застреля Доналд Тръмп преди 20 януари? Няма да стане. В руската преса се вдигна достатъчно шум за това, че джихадистите в Сирия се сражават с българско оръжие. Нещо като „жълт картон”.

Тоест с българско оръжие в Сирия се убиват руски и турски военни. В българските медии бивши високопоставени чиновници и „експерти” защитиха политиката на сегашното правителство на ГЕРБ в областта на търговията на оръжие. Аргументите им в защита на правителството на ГЕРБ обаче са като на заседание след 1989 г. на българо-руската двустранна комисия по търговско-икономическо сътрудничество в раздел „оръжейни лицензи”.

Да, България през изминалата година излезе на седмо място в света по износ на оръжие. Изнесената военна продукция е на стойност 780 млн. долара. За сведение, преди 1989 г. имахме годишен износ на българското ВПК на стойност около 2 милиарда долара. Каква е разликата? Преди 1989 г. България беше член на Варшавския договор, който гарантираше териториалната цялост на нашата държава. Гарантираше адекватна на националните интереси по численост армия, въоръжена със съвременно оръжие. Кое от двете имаме днес като страна-членка на НАТО? 

Българската армия е в катастрофално положение. Доналд Тръмп не счита, че в момента НАТО е организация, адекватна на американските национални интереси. С българско оръжие се убиват турски войници, които са съюзници по линия на НАТО. Лошо. Това, че Бойко Борисов се прави на приятел на Реджеп Ердоган в случая не ни върши особено много работа. С българско оръжие се убиват и руски военни. Лошо. Българите като народ са в своето мнозинство русофили и помнят, че с руснаците сме от едно и също цивилизационно семейство.

Досега говорехме, че София е между две империи. Руска и турска. Днес сме на практика срещу двете. София все още не е осъзнала, че новият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп и правилата на играта се променят. Кой може да ни гарантира, че след някой друг месец „големите” няма да си измият ръцете със София, която била подкрепяла тероризма? Борисов, Ненчев, Митов или някой друг? Правителството на ГЕРБ продължава да ползва опорните точки на Хилъри Клинтън и Виктория Нюланд. След 20 януари ще има друго НАТО. В Германия след тази дата също ще се променят нещата. Ангела Меркел е аватар или копие на Хилъри Клинтън. Какво излиза? Копието ще загуби своя оригинал. Известният френски философ Жан Бодрияр нарича копието без оригинал – симулакрум. Ангела Меркел ще загуби своята политическа тежест в Европа, тъй като тя светеше с отразената светлина на неоконите в САЩ.

Каква е равносметката от водената външна политика на Бойко Борисов и неговия външен министър Даниел Митов? От коя страна на „барикадата” сме ние? Във външната политика има писани и неписани правила. Често неписаните са още по-важни и от писаните. Само дето някой трябва да ги знае. България в лицето на правителството на ГЕРБ тотално не спазва неписаните правила във външната политика. Ако някой си въобразява, че ще се измъкне с магураджийски фокуси от кашата, която забърква ежедневно, се лъже. Империите имат слонска памет и не прощават никому. Най-вероятно след време в София ще констатираме, че „фокусникът е болен и фокусът му не се е получил”…ама ще е много късно. Лошо!

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече