Новини от Бълария

Русия и Индия създадоха аналог на SWIFT за разплащания между държавите

Руската федерация и Резервната банка на Индия са приключили работата по създаването на собствена система за международни преводи за сетълменти между държави, съобщи индийският вестник „Economic Times“, позовавайки се на свои източници. Разработването на системата се е наложило поради санкциите, наложени по-рано западните страни срещу Русия, заради които беше блокиран достъпът на страната до международната система за парични преводи SWIFT.

Новата система може да бъде въведена в рамките на една седмица, за да се гарантира „безпроблемното предаване на документи за внос или износ за транзакции в рупии и рубли“. Според изданието Индия е предложила на Русия няколко варианта за платформи за транзакции. Окончателната версия ще бъде инсталирана в централата на Резервната банка на Индия и VEB. RF.

Изданието съобщава още, че представители на руската и индийската централни банки ще се срещнат в началото на април, за да обсъдят регулаторната рамка. На срещата ще бъдат обсъдени и правни инструменти, които могат да бъдат използвани за осигуряване на двустранни търговски и банкови операции.

Индия се интересува от продължаване на двустранната търговия поради зависимостта си от доставките на петрол и оръжие от Русия. От друга страна обаче Съединените щати притискат Индия да прекрати търговските си отношения с Русия.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече