Новини от Бълария

Русия ни спря кранчето: прекрати доставките на газ за България и Полша

Късно снощи руското акционерно дружество „Газпром експорт“ уведоми българската компания „Булгаргаз“ и полската PGNiG, че спира доставките на газ към тях от 27 април. Те биха могли да бъдат възстановени „при извършване на плащане в съответствие с процедурата, установена с указа“, се казва в съобщение на „Газпром“. От холдинга съобщават още, че „Газпром експорт“ не е получил плащания за доставки на газ през април от тези компании към края на работния ден на 26 април, съобщава news.mail.ru. Всъщност най-вероятно става дума за това, че плащането не е било извършено в рубли.

Припомняме, че на 23 март руският президент Владимир Путин инструктира плащанията за износа на руски газ към неприятелски страни да се извършват в рубли. Той заяви, че Руската федерация ще откаже да приеме плащания по такива договори в „компрометирани валути“, включително долари и евро. На 26 април „Газпром“ изпрати известие до полски и български компании вносители, че доставките на газ спират от 27 април поради отказа на клиентите да платят в руски рубли. Според Федералната митническа служба на Русия през 2021 г. доставките на руски газ за Полша са се увеличили с 9,4% до 10,58 милиарда кубически метра. Доставките за България са се удвоили до 3,15 милиарда кубически метра. Годишно Полша използва около 20 милиарда кубически метра газ. Варшава твърди, че е намерила начин да се справи със ситуацията, като купува втечнен природен газ от САЩ и Катар, както и чрез доставка на газ от норвежкия шелф.

На специален брифинг по темата тази сутрин българският енергиен министър Александър Николов подчерта, че в тази ситуация има политически елемент и спирането на руския газ всъщност представлява едностранен незаконен натиск и рекет на една от страните по договор за милиарди евро. Той заяви, че всички плащания до момента са извършени надлежно, но не спомена дали е изпълнено условието за плащане в рубли.

България и Полша са транзитни държави, поради което „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитните обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем“ – обявиха още от „Газпром“. На фона на тези новини цената на газа в Европа скочи с 21% и към момента надхвърли $1370 за 1000 куб. м.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече