Новини от Бълария

Русия установи кой е убиецът на Даря Дугина

Федерална служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) посочи, че в убийството на политоложката Даря Дугина са замесени украинските специални служби. Според ФСБ физически извършител на убийството е гражданка на Украйна, избягала в Естония.

Става въпрос за жена, известна като Наталия Вовк. Тя е проследила Дугина с автомобил „Мини купър“, на който е сменял регистрационните номера. На влизане в Русия автомобилът е с регистрационен номер от Донецката народна република Е982ХН ДНР. В Москва е използвани номер от Казахстан (172AJD02). След убийството Вовк напуска страната с украинския номер AH7771IP.

Наталия Вовк е родена през 1979 г. и е пристигнала в Русия на 23 юли заедно с дъщеря си София Шабан, предава Интерфакс. „С цел да се организира убийството на Дугина и да се получи информация за нейния начин на живот, те са наели жилище в Москва в сградата, в която е живеела загиналата“, твърдят от ФСБ. В деня на убийството Вовк и Шабан са посетили литературно-музикалния фестивал „Традиция“, на който Дугина е била почетен гост, а след извършването на престъплението, двете заминали през Псковска област за Естония.

Според руски медии украинската гражданка, обвинена за убийството на Дугина, е член на батальона „Азов“ – подразделение на украинската армия, което Русия определя като „терористична група“.

Всички събрани материали по случая са предадени на Следствения комитет на Русия, който разследва наказателно дело за убийството на Дугина. Дъщерята на известния руски политолог и философ Александър Дугин беше взривена с колата си в Московска област на 20 август.

Малко преди ФСБ да оповести тази информация, в мрежата се появиха съобщения, че зад атентата всъщност стоят руски партизани. Те бяха разпространени от бившия депутат в Руската дума Иля Пономарьов, който в момента се намира в украинската столица Киев. В социалните мрежи той обяви, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин.

Тази акция, както и много други партизански действия, извършени на територията на Русия през последните месеци, беше извършена от Националната републиканска армия. Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт„, гласи част от изявлението на организацията, прочетено от Пономарьов пред рускоезичния опозиционен телевизионен канал „Утро февраля“ и цитирано от БНР.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече