Новини от Бълария

Руски космонавти подкрепиха символично Украйна

Преди няколко часа трима руски космонавти пристигнаха на Международната космическа станция, облечени в жълти скафандри на сини ленти. Това беше разчетено от редица световни медии като символичен знак за подкрепа на Украйна, тъй като именно жълто и синьо са цветовете на украинското знаме. Самите космонавти обаче до момента нито са потвърдили, нито са отрекли категорично тази догадка.

Олег Артьомиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков от „Роскосмос“ са първите руснаци, които пристигат на космическата станция след началото на руската инвазия в Украйна. Във видеовръзка със Земята след пристигането им на МКС Олег Артьомиев отговори на въпроса защо са в жълти скафандри.

Всеки екипаж сам си избира костюми, гащеризони… Всъщност имахме много жълт материал. Трябваше да го използваме. Затова трябваше да сме с жълти гащеризони„, шеговито обяснява той. По-късно космонавтът публикува и по-детайлно обяснение по темата в канала на „Роскосмос“ в социалната мрежа Телеграм, което гласи:

Дрехите за всеки член на екипажа на „Съюз“ се шият индивидуално около шест месеца преди самия полет в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките. Предлагат ни се много цветове и ние избираме този, който ни харесва. Тъй като нашият полет е тясно свързан с Московския държавен технически университет, кръстен на Бауман, решихме да вземем цветовата схема на нашата Алма матер.

Не търсете тайни знаци и символи в униформите ни. Цветът е просто цвят. Това няма нищо общо с Украйна. В противен случай ще трябва да признаем, че жълтото слънце на синьото небе е нейна собственост. Тези дни, въпреки че сме в космоса, ние сме заедно с нашия президент и народ!“

Заради войната в Украйна Европейската космическа агенция преустанови общата си мисия с „Роскосмос“, наречена „ExoMars“. Но Международната космическа станция, която се поддържа съвместно от Европейската космическа агенция, „Роскосмос“ и Космическата агенция на САЩ, продължава работата си.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече