Новини от Бълария

Швейцария не вижда причина да прехвърля руските активи в Украйна

Швейцария заяви, че няма правни основания за конфискация на частни активи на Руската федерация

Швейцария не вижда правни основания за прехвърляне на замразените активи на Русия в Украйна. Това се посочва на сайта на Федералния съвет на страната.

Изявлението идва след решение на постоянните представители на Европейския съюз да създадат специална група, която да реши как да бъдат използвани замразените по-рано руски пари, вложени в швейцарски банки. „Днес посланиците на ЕС одобриха създаването на ad hoc работна група за използването на замразени и обездвижени руски активи в подкрепа на възстановяването на Украйна“ – се казва в изявление на представителите.

Решението е повлияно от изказването на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който заяви, че замразените активи на Москва трябва да бъдат използвани за възстановяване на Украйна като част от нов пакет от санкции срещу Русия.

Швейцария обаче не можа да подкрепи подобно решение. „Работна група, ръководена от Федералната служба на правосъдието (на Швейцария, бел. ред.), заключи, че конфискацията на частни руски активи не е законна според действащото законодателство. Тази мярка по-специално би била в противоречие с конституционните гаранции“, се казва в изявлението.

В същото време се отбелязва, че Швейцария ще продължи да подкрепя Украйна, независимо от съдбата на замразените руски активи.

На 13 февруари Берн заяви, че като част от санкциите Швейцария е блокирала активи на Русия на стойност 8,1 милиарда долара. Тази сума беше назована от прессекретаря на държавния секретариат на страната по икономика Антье Берчи. По-рано вестник „Sonntags Zeitung“ съобщи, че швейцарската банка „Credit Suisse“ е блокирала или замразила над една трета от регистрираните в страната руски активи на стойност над 19 милиарда долара.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече