Новини от Бълария

Скандал! Денков клати държавата, сглобката виси на косъм. Академикът искал да е външен министър за да ползва МВнР като туроператорска агенция

Резилът с отменената визита в САЩ не стигна на премиера, сега той хвърля поглед към нови екзотични воаяжи

Сглобката виси на косъм, некоалиционните партньори не могат да се разберат кой да оглави Външно министерство след ротацията.

“Нямаме никакво разбирателство. Никакво!”, заяви с притеснение наш източник от правителството е подчерта, че всичко постигнато от мнозинството в парламента може да се развали, заради едно външно министерство.

Премиерът Николай Денков искал след ротацията на всяка цена освен вицепремиер да стане и първи дипломат, защото бил привлечен от екзотиката на пътуванията в чужбина и това взривява мнозинството.

Мария Габриел заявила категорично, че ако не е премиер и външен министър, тя ще се откаже и ще напусне българската политика. Нейният мотив да се противопостави на щенията на Денков е, че той не е подготвен външно-политически и няма никакви контакти в чужбина. Освен това Габриел вече е разработила по нов начин Външно министерство, готви външно-политическа доктрина, която ще представи на обществено обсъждане, има влияние във всички евроатлантически кръгове в САЩ и Европа и е уважаван дипломат в международните среди. Ако дойде Денков на нейния пост, всичко постигнато от Габриел, няма да бъде продължено, защото той има друго отношение към външната политика.

В такава абсурдна ситуация България изведнъж ще се окаже с три външни политики – на премиера Габриел, на външния министър Денков и на президента Радев.

 

Към всичко това трябва да се изведе пред скоби Управленската програма на некоалицията за периода юни 2923-декември 2024, постигната в съгласие между ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС, където ясно е записано, че “През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС. След размяната Николай Денков ще бъде заместник-министър председател и министър на образованието”.

Като европейски политик Габриел категорично дължала да се спазват договореностите, заради които тя се е съгласила да се върне в България. В противен случай си тръгва. И това е заявила пред всички партийни лидери.

От ПП-ДБ обаче искали на всяка цена да получат контрола върху Външно министерство, за да “имат излаз към света”, както обяснявали на непартньорите си от ГЕРБ.

Петков, Денков и Василев заявили на Борисов и Пеевски, че за тях Външно министерство е “червена линия”. Настимир Ананиев публично обговори през уикенда настроенията в ПП-ДБ: “Буквалното приемане за ротация е Габриел – премиер, акад. Денков – вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е МС да запази максимално своя състав”. Преди месеци самият Денков твърдеше точно обратното – че след ротацията ще се върне в образователното министерство, защото там се чувствал най-подготвен. Концепцията му се променила след като отиде на няколко срещи на върха в Брюксел и се видя сред политическия елит на Европа. Това погалило самочувствието му, че може да бъде и ВИП-дипломат, разказват негови колеги.

Това брутално извиване на ръце от страна на Денков и ПП-ДБ  поставя на изпитание некоалицията, която може да се разпадне във всеки един момент.

На спешно свикана среща през уикенда лидерите й не са постигнали никакво съгласие. Заредени с драматизъм, недоверие и абсолютна неадекватност на страна ПП разговорите ще продължат в този дух буквално до 5 март.

Проблемът е толкова сериозен, че се разработва вариант, ако Мария Габриел си тръгне и Денков продължи мандата като премиер. Тогава ГЕРБ щели да поискат министерствата на отбраната, на енергетиката, на спорта, към които имат сериозни забележки.

Борисов ясно показа недоволството си от Тагарав, от спортния министър Димитър Илиев и от земеделския министър. “Запалиха Европа земеделците, ние тук нищо не обсъждаме. Не съм видял план и мерки”, беше упрекът на лидера на ГЕРБ. Напрежение между министър Кирил Вътев и ГЕРБ има още покрай ветото за внос на зърно от Украйна, в чието отстояване той първоначално не бе много категоричен. И министър Йоловски е с единия крак е вън от кабинета след скандалите около него. Критиките към енергийния министър Румен Радев не стихват заради закриването на “Мариците”  и фотоволтаиците.

На всичкото отгоре от ПП-ДБ продължават да твърдят, че не било договорено кабинетът “Габриел” да е с мандата на ГЕРБ. Това пък е червена линия за Борисов и хората му , които са непреклонни, че това е единственият вариант ротацията да се случи, другото е унижение за тях, което няма да допуснат.

В края на миналата седмица неслучайно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ротацията не е на всяка цена – казаното бе именно по повод договорената с ПП-ДБ смяна на премиера с външния министър през март. “Има подписано споразумение и ще се придържаме към него”, е категоричната позиция на Борисов .

И за Денков ротацията не е на всяка цена. Позициите им обаче по тази тема са коренно различни. Кой ще надделее, предстои да видим.

Но, както се предполагаше, ротацията е първото и много сериозно изпитание пред некоалицията.

Източник: epicenter.bg

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече