Новини от Бълария

Спират еврофондовете на Унгария

Часове след като унгарският премиер Виктор Орбан спечели изборите в страната с огромно мнозинство Европейската комисия (ЕК) откри дисциплинарна процедура срещу Унгария. Обвинения в корупция са основната причина за процедурата, която може да доведе до замразяване на средствата от Европейския съюз за страната. 

Във вторник от ЕК съобщиха, че задействането на процедурата срещу Унгария цели да предотврати злоупотребата с европейски средства. „Бяхме много ясни, че проблемът е в корупцията“ – е заявила председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на пленарна сесия на Европейския парламент и е съобщила, че предстои изпращане на писмо с официално уведомление, чрез което механизмът ще бъде стартиран.

Механизмът на обвързване на достъпа до европейски средства със спазването на върховенството на правото във всяка от страните членки на ЕС е сравнително нов. Той дава право на ЕС да замразява еврофондовете за страни, които не спазват основните правила на съюза. Еврокомисията получи правото да спира или отнема европейски фондове, ако докаже, че има нарушения на принципите на правовата държава или са засегнати финансовите интереси на ЕС. 

По време на пленарната сесия Урсула фон дер Лайен е заявила още, че не е постигнат компромис за одобряване и на плана за възстановяване и устойчивост на Унгария. Той е подаден преди година и въз основа на този план страната очаква да получи безвъзмездно от ЕС 7,2 млрд. евро. Основна причина за липсата на одобрение отново са разногласията по повод изисквани от Брюксел реформи, свързани с върховенството на правото.

Решението на ЕК беше определено като грешка от унгарското правителство. Гергели Гуляш, началник на кабинета на Орбан, призова ЕК „да не наказва унгарските избиратели за това, че са изразили мнение, което не е по вкуса на Брюксел“ и да се върне към „здравия разум и диалога„.

Победата на Виктор Орбан дойде на фона на дългогодишни критики на Европейския съюз, свързани с разпределянето на обществени поръчки в Унгария, конфликт на интереси, имиграционната политика на държавата, независимостта на съдебната й власт и ограниченията върху свободата на медиите.

Към момента Полша и Унгария са единствените европейски държави, чиито планове за възстановяване остават блокирани от Брюксел, тъй като в четвъртък се очаква Фон дер Лайен да даде положителна оценка на плановете за възстановяване на България и Швеция. Финансирането вече беше получено от 22 европейски държави.

За да влезе в сила механизмът, 15 държави членки, представляващи 65% от населението на блока, ще трябва да се съгласят да накажат Унгария. Будапеща има възможност да обжалва процеса.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече