Новини от Бълария

Спряха още три руски телевизии в България, но според мнозина новата желязна завеса с нищо не е по-добра от старата

Български кабелни и сателитни оператори преустановиха излъчването на още три руски държавни телевизии. В българския ефир вече не може да се гледат каналите „Россия РТР“/ „РТР Планета“, „Россия 24“ и „Center International“. Те са изключени и от пакетите на основни телевизионни доставчици като А1, „Булсатком“, „Виваком“ и др.

Това е мярка, която е част от шестия пакет санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна. Нейната цел е ограничаване на руската пропаганда на територията на ЕС. От Европейската комисия коментираха, че „тези структури са използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформацията относно нахлуването в Украйна, включително за пропаганда, с цел да се дестабилизират съседните на Русия държави и ЕС и неговите държави членки„. Представители на въпросните руски телевизии обаче могат да извършват дейност в ЕС, например да правят интервюта.

Припомняме, че заради наскоро Съветът за електронни медии по собствена инициатива спря излъчването на други руски телевизии (телевизия „Russia Today“ и производните й), както и на информация от информационната агенция „Спутник“ и производните й. Решението на СЕМ бе взето с 4:1 гласа, като единственият гласувал против бе Соня Момчилона, която впоследствие оглави съвета.

Въпреки че пропагандата против руската пропаганда напоследък набира голяма скорост и има едно твърдо ядро от яростни привърженици в социалните мрежи, все пак има и отделни личности, според които пропагандата по принцип никога не може да бъде нещо добро. Така например известният демократ Петко Симеонов написа в социалните мрежи следното:

Спирането на някои рускоезични телевизии напомня за мрачните години на тоталитаризма. Това е отблъскващо решение, което няма нищо общо с обединяващите идеи на Европейския съюз„.

В подобен дух се изказа и предприемачът Димитър Ганчев, който сподели с последователите си, че не признава „новата Желязна завеса“, наложена му „по правилата на демокрацията“.

За разлика от вас, аз похарчих няколко години от живота си, за да се махне предишната. Не за да се преместя от другата и страна – това винаги съм можел да направя, винаги! Можел съм тогава, мога и днес. Всеки, който смята, че е избрал правилната страна на завесата, винаги е имал избор да премине през нея. Моят избор е било да няма завеса. Е, не ми се получи, но Фукуяма може да си изяде вратовръзката – историята няма край, хеле пък в рамките на едно поколение, а само се повтаря„.

Не ви признавам аргументите за ограничаване на достъпа до каквото и да било. Ще се съобразя и ще ги спра в платформите, но това си е ваш грях“ – допълва той и припомни, че с предишния регламент ЕС забрани чуждоезичните (английски, немски, испански, френски) руски канали, а този път забранява руските публицистични телевизии „РТР Планета“, „Русия 24“ и „ТВ Център“ (TVCi) на руски език“.

Освен това Ганчев сподели и едно старо, не все още много актуално стихотворение на баща си Марко Ганчев „Спомен за запечатаното радио“, публикувано в книгата “Бягащо дърво” през далечната 1969 г. Вижте го и вие:

Спомен за запечатаното радио

Марко Ганчев

Не бяха фашисти, а обикновени
чиновници като тебе и мене.
Имаше кой да беси
и кой да коли,
тия бяха с по-кротки роли:
върху всички радиоапарати
слагаха ленти с печати,
тъй че само от София да се хваща
реч и музика подходяща.
София ставаше пъп
на света, наболял от скръб.
Да си горд, че си български син,
ако София не беше
говорителка на Берлин.
Старият апарат, тогава млад,
зад намордника си
скимтеше от яд
и му съчувстваха селските псета
през девет къщи в десета.
Във зеленото му око
лоши пламъци светеха вече
и се чувстваше,
че в тъмното вижда далече.
С часове, а не с дни
отвътре напираха новини
и трепереше книжната лента
от гласа на петте континента.
И с такъв трясък
се скъса тя един път,
че на две се разцепи светът…

1969 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече