Новини от Бълария

Карбовски: „Войната с либералите не я започнахме ние, обаче ще я завършим“! Вижте с какви аргументи журналистът отказа поста в СЕМ!

Журналистът Мартин Карбовски сподели с последователите си видео, в което обясни, че няма да се кандидатира за пост в Съвета за електронни медии (СЕМ). „Тази работа, която ми се предлага, не е за мене“ – заяви той ден след номинацията му за член на СЕМ, издигната от партията „Има такъв народ“.

Ако работим като чиновници, нашият екип явно няма да може да снима. Явно няма да получим и подкрепата, която очаквахме от Тошко и от СлавиЗа мен е много важно да кажа на Тошко и на Слави, че няма да го направим това“ – обяснява още журналистът.

Той обаче определи номинацията си като „хубав обществен експеримент“ и заяви, че „битката с либералите“ няма да може да се проведе от позицията на „чиновник, който трябва да се съобразява със закони, да си мълчи, да си трае„. „Войната с либералите не я започнахме ние, обаче ще я завършим“ – подчертава Карбовски и допълва: „Това са еничари, които са дошли за малко на власт, и ще направят всичко, за да прецакат нечия съдба. Хората, които гракнаха срещу мене, нямат и един-два дена трудов стаж – всички тия хора са грантове, всички те са долари, това трябва да се провери. Така трябва да се води тази война!“

По-нататък Карбовски говори за „една клика“, която се намира в София и „която няма да разреши да се смени този режим. И това не е на Киро режима, а неолиберален режим. Изключително грозно нещо, което започна добре но, което в един момент стана най-омразната реч, борейки се срещу омразата“… Свободата иска съучастие. Защото свободата се превърна в престъпление“ – заключава той.

По-нататък журналистът уточнява, че никога не е работил на държавна служба. „Не търся службици!“ – заявява Карбовски и обяснява, че е неприемливо „да зависиш от ужасяващата, малка, ситна клика тук в София„. Под „клика“ той има предвид „анонимни хора, които са решили, че свободата е техен патент: те казват какво е правилно, а ние трябва да маршируваме, да рапортуваме и да козируваме

„Трябва да продължим“ – казва в заключение Карбовски. А ето какво написа във Фейсбук по темата Кристиян Шкварек, представител на Групата на европейските консерватори и реформисти в България:

Карбовски е човек, който през годините е бил под ударите на политкоректността, а не неин стожер. Той няма и не е налагал либерален филтър, а напротив – всеизвестен е с прекрачването на границите на всичко, което бива цензурирано на Запад. Да вкараш такъв човек в орган, занимаващ се с това да налага либерална, постмодерна цензура е повече от позитивно развитие на нещата. То представлява тотален саботаж на ролята на този орган за цензура и спирачка на процеса на оформяна не политическа коректност в него. Карбовски вкаран в подобен орган е нещо като пръчка в спиците на колело. Това са фактите, без каквото и да било значение за личното ви мнение относно него като човек. Факти, които носят позитивно развитие за онези, които не желаем свободата на словото в България да падне до умопомрачаващите нива, на които се намира тя в Западна Европа и всички развити демокрации.

За мен тази кауза, на свободата на словото, е много по-важна в дългосрочен план от личните ни прищявки кого харесваме или не, кого смятаме за по-по-най-представителен в институционална роля. Ако ще Киро Скалата бих приел, вместо най-ерудирания, възпитан и институционализран член на Български хелзински комитет„.

Особено любопитен акцент постави Шкварек върху друга кандидатура за СЕМ, която действително мина незабелязано покрай тази на Карбовски:

Покрай Карбовски някой от вас разбра ли, че в същия ден от „Демократична България“ издигнаха за същата позиция Пролет Велкова – бивш член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“ и председател на управителния съвет на „Център за развитие на медиите“, една от най-прогресивистките журналистки у нас, напълно покриващи профила на стожер на политическата коректност? А чухте ли вой срещу това? Именно“.

(снимка: facebook.com/M.Karbovski)

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече