Новини от Бълария

Цените в Хърватия скочиха нагоре дни след въвеждането на еврото

Масово повишаване на цените в Хърватия се наблюдава само три дни след въвеждането на еврото в страната. Основна причина за поскъпването на стоките е очакваното закръгляне на цените нагоре, съобщава index.hr. Социалните мрежи са пълни с примери за многобройни увеличения на цените след въвеждането на еврото – както в магазините, така и при различни типове услуги, във фризьорски салони, при таксите за паркиране и др.

По този повод вчера в Министерството на икономиката в страната се проведе среща на представители на търговски вериги с министъра Давор Филипович. След срещата търговците си тръгнали мълчаливо, а пред медиите министърът яростно е разкритикувал търговските вериги, които според него неоснователно вдигат цените и се опитват да измамят гражданите.

Търговските вериги вдигат цените месец след месец. И сега, в тази ситуация с еврото, те отново вдигат цените и се опитват да измамят гражданите. Това няма да им помогне“ – е заявил той.

В отговор днес от търговската асоциация HUP са заявили, че са неприятно изненадани и шокирани от заплахите на министъра на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович, който обвини всички търговци, че са нечестни, и смятат, че вместо да стигматизират целия сектор, трябва да бъдат посочени истинските виновници, които манипулират цените.

Ние сме шокирани и изненадани от заплахите на министъра на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович, който обвини в непочтеност цялата търговия – отрасъл на икономиката, който дава работа почти на 200 000 работници“, посочиха от Асоциацията .

От сайта index.hr посочват, че при сравнение на средните заплати в Хърватия и Словения прави впечатление, че словенците имат средно малко над 30 процента повече доходи от хърватците. Например двойка с една заплата и две деца има месечен доход от 1523,21 евро в Словения, а в Хърватия – 1022,99 евро.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече