Новини от Бълария

Турция не прие съболезнованията на САЩ за вчерашния терористичен акт

Дипломатическата мисия на САЩ в Турция изказа съболезнования на Турция по повод вчерашния терористичен акт в Истанбул. При атентата загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.

Изказваме искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените„, се посочва в съболезнователното послание на посолството на САЩ в Анкара, цитирано от местни медии.

Турция обаче, на най-високо ниво, отказа да приеме съболезнованията на САЩ. „Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство„, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

Някои турски медии съобщиха, че министърът образно се е изказал в стил „крадецът вика: „Дръжте крадеца!“. По-точно той е уподобил САЩ на „убиец, който пръв отива на местопрестъплението“.

Това остро изказване е свързано с факта ,че Турция обвинява САЩ за подкрепата им за организацията Силите за защита на народа (СЗН) – кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Mинистър Сойлу, който оповести последните данни от разследването на атентата, каза още, че има заподозрян. Става въпрос за жена, член на терористична организация, която е щяла да бъде отведена в Гърция, ако не е била заловена от турските власти. 

Според турския министър при подслушване след нападението е станало ясно, че терористите са издали инструкции извършителката на атентата да бъде убита. „Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит„, заяви още Сойлу.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече