Новини от Бълария

Турция обяви, че запасите от газ в Черно море ще стигнат за 45 години

Черно море е в състояние да покрие световните нужди от газ в продължение на 45 години. Запасите към момента са около 540 милиарда кубични метра“, съобщава турският вестник „Sözcü“, цитиран от ТАСС. Турция планира да започне експлоатацията на находището Сакария в началото на следващата година и да произвежда до 40 милиона кубични метра газ на ден. Това е заявил турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез в интервю за списание „Kriter“.

За откриването на големи газови запаси от Турция в Черно море се заговори през лятото на 2020 г. Първоначално турските власти обявиха 320 млрд. куб. м газ, а през есента президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган обяви увеличение на обема на доказаните запаси на новото находище до 405 млрд. куб. м. Турският президент уточни, че Анкара възнамерява да започне да снабдява населението с открития газ до 2023 г. По думите му откритото находище е най-голямото в страната, а разработването му ще осигури енергийната сигурност на страната и ще създаде нови работни места .

В края на миналата година дъщерното дружество на „Газпром“ – „Газпром експорт“ – и турската „Botas“ подписаха пакет от споразумения за сътрудничество в областта на доставките на газ и използването на газопреносната инфраструктура. Страните сключиха нов договор, който предвижда доставка на Ботас по газопровода „Турски поток“ на до 5,75 млрд. куб.м. газ годишно в продължение на четири години.

Миналата година руската компания „Газпром“ е доставила на Турция около 27 милиарда кубически метра. м газ.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече