Новини от Бълария

Украйна спечели „Евровизия“. Има ли изненадани?

Украинската група „Калуш“ („Kalush Orchestra“) спечели „Евровизия 2022“ с песента си „Стефания“. Вотът на публиката беше решаващ за крайния резултат, а финалът беше излъчен на живо по БНТ от града домакин – Торино.

На финала участваха изпълнители от 25 страни – 20-те финалисти, продължили напред след двата полуфинала, и представителите на т. нар. „Голяма петорка“.Така в последната конкурсна вечер на сцената излязоха представителите на Чехия, Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Великобритания, Полша, Сърбия, Естония.

Русия беше изхвърлена от конкурса тази година с решение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който организира събитието. Причина за това решение е инвазията на Русия в Украйна.

Веднага след триумфа си победителите дадоха кратка пресконференция, по време на която заявиха:

Всяка победа е много значима за Украйна в наши дни. Ние сме тук, за да докажем, че украинската култура и украинската музика са живи и имат свой собствен звук и специален почерк. Можете да слушате украинска музика, да гледате украински филми и да посетите Украйна. Освен нас, в Украйна има толкова много талантливи хора, които се занимават с музика и правят толкова много други творчески изяви. Бихме ви поканили да ги подкрепите и да ги последвате…“ – заявиха те и допълниха: „Украйна ще се радва да бъде домакин на конкурса „Евровизия“ догодина… в новата, интегрирана, щастлива Украйна. Твърде рано е да говорим за нашите планове, но, разбира се, ще направим всичко възможно следващата „Евровизия“ да се случи в новата, мирна Украйна„.

Що се отнася до най-близкото им бъдеще, музикантите споделиха: „Имаме временно разрешение да бъдем тук и то приключва след два дни. И така, след два дни ще се върнем в Украйна. Трудно е да се каже какво ще правим, защото за първи път печелим „Евровизия“! Но като всички украинци, ние ще се борим и ще се борим до край„.

Победата на Украйна донякъде беше предизвестена, поне от букмейкърите, които предвиждаха триумфа на „Калуш“. В българските социални мрежи обаче „Евровизия“ беше сравнен с едновремешния конкурс „Ален мак“, а мнозина видяха в цялото шоу повече пропаганда и политика, отколкото истинско изкуство.

Българската песен „Intention“ в изпълнение на „Intelligent Music Project“ не получи достатъчно гласове, за да се класира за финала, и отпадна още на първия полуфинал. България даде своите 12 точки за Гърция.

Снимка: eurovision.tv

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече