Новини от Бълария

В София се открива нов Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT)

На 11 април в София официално ще бъде открит Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Създаването на INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) е безпрецедентно събитие и бележи повратен момент в историята на науката и иновациите не само в страната ни, но и в региона. Каузата на института е да наложи България като световна дестинация за изследвания и иновации, като се превърне в притегателна точка за топ таланти, и да създаде предпоставки за развитието на икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост.

Той е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) – чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от 10 години. Институтът ще бъде част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел.

Идеолог на INSAIT е известният български изследователпроф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. Председател на Консултативния съвет на INSAIT ще е проф. Драгомир Радев, който преподава компютърни науки в Йейл. 

На официалното откриване на института ще участват както ръководителите на ETH Zurich и EPFL, така и директорът на Google AI Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук, носителят на Нобелова награда по химия от 2011 г. проф. Дан Шехтман (Technion, Израел), и носителят на нагадата „Тюринг“ проф. Шафи Голдвасер (MIT, UC Berkeley). Сред официалните гости на събитието ще бъдат и президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, еврокомисарят Мария Габриел и др. 

Събитието ще се проведе на 11 април 2022 г., 11:00 ч., в НДК, зала 3.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече