Новини от Бълария

БАН призова правителството за диалог и заплаши с протести

На пресконференция по повод предвидената бюджетна субсидия за БАН за 2022 г., проведена на 9 февруари, учените призоваха за диалог с правителството. Те отправиха искания за увеличаване на средствата за наука, за да може Академията да функционира нормално.

Председателят на Общото събрание на БАН чл.-кор. Евелина Славчева сподели, че определеният бюджет е вреден, дискриминационен, опасен и обиден.

На пресконференцията стана ясно, че на заседание на ОС на БАН е сформиран координационен щаб и при липса на спешен диалог ще бъдат предприети дългосрочни ефективни протестни действия. От ръководството изразиха мнение, че най-опасен е „вирусът на мизерията“, поради което учените и техните семейства ще излязат на протести за сваляне на правителството.

Нашият прочит на бюджета 2022 накратко гласи: за БАН промяна няма, продължаваме по дянковски без Дянков (припомняме, че като вицепремиер и финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г. Симеон Дянков нарече работещите в БАН „феодални старци, които си стоят там и събират заплати„). Ние, учените и служителите в БАН, определихме този бюджет като вреден, дискриминационен, опасен и обиден“ каза Евелина Славчева, която е председател на ОС на БАН.

От Българската академия на науките настояват за 20 млн. лева допълнително към бюджета си. „Бюджетът на БАН е 119 млн. лева, което включва компенсацията за увеличаването на минималната работна заплата, което държавата е длъжна да ни осигури, но ние настояваме за тези 20 млн. лева“, каза Угринова и уточни, че е мит това, че в БАН работят само възрастни хора.,

Определеният към момента бюджет беше определен като вреден, защото според учените той ще направи невъзможни за изпълнение задълженията им към обществото и държавата.

Да обясняваме какво правим, с кого го правим, какви са ползите от това, което правим и така нататък, и така нататък. Това наистина е обидно. При това трябва да го правим в 21. век в страна, която ще изгражда икономика, основана на знанието, която ще създава иновации, която ще въвежда модерни, устойчиви, екологосъобразни технологии. Не е ли ирония към нас това, дами и господа“ – обърна се към присъстващите на пресконференцията чл. кор. Евелина Славчева – председател на Общото събрание на БАН.

Като опасен беше определен бюджетът поради това, че той поставя пред реален риск възпроизводството на научния капацитет в България, т. е. той „затръшва“ вратите на Академията за младите, умните, талантливите хора на България, които искат да правят наука. „Това означава, че веригата на познанието, създавана в продължение на много години, изграждана с последователност и упоритост от нашите предшественици, към която ние, всяко следващо поколение учени, надграждаме, е пред реална опасност да се скъса. А такава верига скъса ли се, трудно се споява. Ние се обръщаме към онези, които имат крайната дума, народните представители. Нека осъзнаят тези опасности и нека направят необходимото това да не се случи. Да спасим БАН, преди да е станало късно!“ – призоваха още учените.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече