Новини от Бълария

Висшистите са гласували за ПП-ДБ и „Възраждане“

Ден след предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. социологическите агенции оповестиха данни от различни видове проучвания, свързани с гласуването. Сред най-интересните традиционно са данните, свързани с политическите пристрастия на отделните демографски групи. 

Агенциите „Галъп“ и „Тренд“ например отчетоха, че най-голям процент от гласоподавателите на ПП-ДБ и на „Възраждане“ са хора с висше образовение (съответно 55% и 50%). Следват ги поддръжниците на ГЕРБ, сред които висшистите са над 46%.

От друга страна, мнозинството от хората с основно образование са гласували най-вече за ДПС. Тук се наблюдава известно разминаване в процентите – според „Галъп“ в тази група попадат 48% от всички гласували с основно образование, а според „Тренд“ – 55%.

Сред ромите подкрепата за ГЕРБ и БСП нараства. По данни на „Алфа Рисърч“, цитирани от Дневник, подкрепата им се е увеличила двойно – съответно от 10 на 20 и от 6 на 12 процента. От друга страна обаче доверието на ромите към ДПС е спаднало със 7% спрямо изборите през октомври.

Все пак ДПС е получило най-голям дял от гласовете на ромите – малко под половината. За „Възраждане“ са гласували 10% от ромите, а за ПП-ДБ – 8%. 82% от турците са гласували за ДПС, а за ПП-ДБ – 6%.

37% от ромите и 79% от турците са гласували за ДПС според „Тренд“, а според „Галъп“ подкрепата е съответно 43% и 73%.

Най-младите избиратели (между 18 и 29 години) са една трета от гражданите (32, 2%), гласували за коалицията ПП-ДБ. На второ място по този показател са ГЕРБ (с 18,9%), ДПС (с 13,8%) и „Възраждане“ (с 13,1%). ПП-ДБ е най-предпочитана и сред хората между 30 и 39 години. В голямата си част гласоподавателите на „Възраждане“ са от средните възрастови групи.

Коалицията ПП-ДБ побеждава ГЕРБ в София, Пловдив и Русе. В останалите градове резултатите са оспорвани между двете първи сили.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата, а над 45% са от областните градове. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областни градове, а 77% от електората на ДПС живее в села, по данни на „Тренд“.

От същата агенция изчисляват, че избирателите на повечето партии са разпределени сравнително равномерно по признак пол. Единствената партия, чийто избиратели от мъжки пол преобладават пред тези от женски пол, е „Възраждане“ (процентът е 54,1 спрямо 46).

С машина са гласували 31,7% от избирателите на ПП-ДБ и 21,8% – избирателите на ГЕРБ; с хартиени бюлетини са гласували 32,4% от поддръжници на ГЕРБ, 18,6% – на ДПС и 16, 9% – на БСП.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече