Новини от Бълария

Вижте как ракетата „Starship“ на „SpaceX“ експлодира 4 минути след изстрелването!

Ракетата „Starship“ на „SpaceX“ експлодира в четвъртък, 20 април, минути след като излетя от стартова площадка в Южен Тексас. На борда на най-мощния космически уред, изстрелван някога, нямаше хора.

В 9:33 ч. местно време 33-те двигателя на ракетата се запалиха в огромен облак от огън, дим и прах и „Starship“ бавно се издигна нагоре. Около минута по-късно ракетата премина през период на максимално аеродинамично налягане, един от решаващите моменти при изстрелването на всяка ракета. На видеозаписа по-късно бяха забелязани проблясъци, когато някои от двигателите в долната част на космическия кораб (в бустера Super Heavy) отказаха. Оказва се, че горната част на „Starship“ не се е отделило от бустера, както е било предвидено, и четири минути след излитането автоматичната система за прекратяване на полета унищожава ракетата, превръщайки я в огнена топка.

Въпреки че не успя да достигне орбита, опитът не беше приет като провал. Още преди старта шефът на „SpaceX“ – Илон Мъск – заяви, че може да са нужни няколко опита, преди да бъде осъществен успешен полет на „Starship“.

По план космическият кораб „Starship“ трябваше да се издигне на около 150 мили, преди да падне в Тихия океан близо до Хавай след около 90 минути.

Ракетата обаче летя само четири минути и се отдалечи доста от стартовата площадка, преди да се взриви на голяма надморска височина. „На някои хора може да им изглежда като провал, но не е така. Това е ценен опит“, каза Даниел Дъмбахер, изпълнителен директор на Американския институт по аеронавтика и бивш високопоставен служител на НАСА. Илън Мъск поздрави екипа на „SpaceX“ в Twitter, където написа още: „Научих много за следващото тестово стартиране след няколко месеца“.

Американската космическа агенция разчита на „SpaceX“ да изгради версия на „Starship“, която ще превози двама астронавти от лунната орбита до повърхността на Луната по време на нейната мисия „Artemis III“. Остава да се види как резултатът от полета в четвъртък може да повлияе на графика, според който първото кацане на Луната е предвидено за края на 2025 г.

Припомняме, че „SpaceX“ започна да строи „Starship“ с амбициозната задача да осъществи мечтата на Мъск да засели хора на Марс. Въпреки неуспеха „SpaceX“ остава доминиращата компания в глобалните космически полети. Нейни ракети вече са летели в космоса 25 пъти през 2023 г., като последното изстрелване приключи успешно в сряда.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече