Новини от Бълария

„SpaceX“ ще изстрелва шпионски сателити

Американската компания „SpaceX“ получи разрешение да използва ускорители за ракетата „Falcon Heavy“ за изстрелване на свръхсекретни шпионски спътници – съобщава Bloomberg.

Рентабилните рециклируеми ускорители ще дадат на „SpaceX“ временно предимство пред конкурентната компания „United Launch Alliance“ (ULA), съобщават още от агенцията. Досега тя държеше монопола върху изстрелването на сателити на Министерството на отбраната на САЩ.

Издаденият сертификат демонстрира укрепването на отношенията между собственика на „SpaceX“ Илон Мъск и Пентагона“, отбелязва Bloomberg.

На свой ред военно-въздушните сили на САЩ все още обмислят сертифицирането на ULA – съвместната компания на „Boeing“ и „Lockheed Martin“ – за използване на нов американски двигател вместо руския RD-180 за ракетата „Vulcan“.

Първата класифицирана мисия за изстрелване на космически кораб с помощта на „Falcon Heavy“ с обновени ускорители е планирана между октомври и декември тази година. На 18 юни бившият ръководител на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че „Space X“ и „Boeing“ събират данни за украински ракети. Той подчерта, че компаниите, представляващи американската „частна космическа програма“, са изпълнители на Пентагона.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече