Новини от Бълария

Южният газов коридор е почти готов

Азербайджан винаги е бил ключов партньор при реализирането на проекти за доставка на газ за европейските държави извън руските доставки. Имам предвид проекти като „Набуко” и Южния газов коридор. „Набуко” се провали, а каква ще бъде съдбата на Южния газов коридор, който трябва да доставя газ от Азербайджан за европейските държави?

Спокойно можем да кажем, че този проект вече е осъществен 80%. През 2018 г. започва експортирането на газ към Турция. Проектът „Шах Дениз 2” на практика е осъществен. Що се отнася до тръбопроводите, разширение на Южнокавказкия тръбопровод, който преминава през Азербайджан и Грузия, вече е осъществен около 90%. Почти целият тръбопровод е изграден. Пропускателната способност е увеличена до 16 милиарда кубометра газ. Ако говорим за ТАНАП, тук също работите вървят много бързо. Този проект е готов 85%. Дори работата върви по-бързо от очакваното. Тази част, която ще доставя газ за турския пазар, от границата с Грузия до Централна

Турция е абсолютно готова. Сега се извършват работите от Централна Турция до границата с Гърция. Тоест става дума за онзи участък, който ще доставя газ на европейския пазар. А дейностите по ТАП също се извършват в съответствие с поставените срокове. 50% от работата вече е свършена. Да, ако сравняваме ТАП с други тръбопроводи, тук има някои усложнения, свързани най-вече с частта в Италия.

В италианската област Пулия, където ще минава тръбопроводът, има протести срещу него на местно ниво. Все пак си мисля, че централната власт в Италия, която подкрепя проекта, си дава сметка за важността на този тръбопровод както за самата държава, така и за цяла Европа. Разбира се, Италия ще има най-много ползи. Осем милиарда кубометра газ от Азербайджан ще отиват в тази страна. Това е отлично от гледна точка на възможностите за диверсификация. Така че италианските власти трябва да направят всичко възможно, за да решат проблемите, за които вече споменах.

Надявам се, че това ще се случи в най-скоро време и няма да има никакво забавяне на строежа на тръбопровода. Защото, ако има забавяне, на първо място ще пострадат онези компании, които са подписали договорите за покупко-продажбата на азербайджански газ в Италия. И потребителите също ще пострадат, защото газът няма да пристигне навреме при тях.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече