Новини от Бълария

За първи път България е домакин на международно състезание по стрелба с лък

За първи път България е домакин на международно състезание по стрелба с лък. Първенството „European Grand Prix 2022“ се провежда днес, 7 май, в Пловдив. То е организирано от Българската федерация по стрелба с лък (БФСЛ) и СК „Титан“ – Пловдив под егидата на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.

Тази събота и неделя стадион „Пловдив“ събира и представя над 180 състезатели – мъже и жени от 26 държави. Те ще премерят сили в категории „Рекърв“ и „Компаунд“.

Щастливи сме, че именно България е домакин на „European Grand Prix 2022“ и имаме възможността да съберем имена от международна величина в този красив спорт. Радваме се, че стрелбата с лък набира все повече популярност и в нашата страна – както сред мъжете, така и сред жените. Днес вече имаме български национален отбор с редица отличия и постижения в дисциплините по стрелба с лък“, коментира Атанас Темелков, председател на Управителния съвет на БФСЛ.

Представянето на участниците се оценява от жури в международен състав, като се взима предвид кръг от квалификации, в които участниците изстрелват определен брой стрели към мишена. Изпълнението на състезателите минава през „решетка на елиминации“. Системата определя кои ще бъдат участниците, които ще се включат в 1/16, 1/8, четвърт и полуфинал.

Тази събота, 7 май, от 9:40 часа се провежда оспорваното съревнование на финалистите на стадион „Пловдив“, на което могат да бъдат свидетели всички жители и гости на града. Събитието е със свободен достъп и всеки, който желае, може да подкрепите българските състезатели!

За БФСЛ:

Българска федерация по стрелба с лък е създадена през 1983 г. Неин основател е г-н Тодор Лазаров. Първата стрела е пусната в гр. Велико Търново. Българската федерация по стрелба с лък е организатор на редица Балкански първенства, международни турнири, днес и на европейски гранд при състезания. Най-дълголетният турнир през годините е „Купа Разград”, който се провежда вече 35 години без прекъсване. През 2016 г. на Евопейската младежка купа в Гърция кадетите Иван Банчев, Тодор Пендов и Васко Тодоров стават втори в отборната надпревара. Във Франция през 2015 г. Атанас Темелков е първият български съдия, придобил права за международен съдия на континентално ниво. През 2018 г. в Италия при младежи на Гранд При Иван Банчев става 7-ми, а на Европейското първенство за младежи в Легница (Полша) Банчев печели бронзовия медал.

България е имала състезатели на няколко олимпиади – в Москва, Барселона, Атланта (САЩ), Лондон. Олимпийски участници са били Стефан Мляков, Иван Йотов, Явор Христов.

За стрелбата с лък:

Стрелбата с лък е изкуство, познато на човечеството от най-далечни времена. Първоначално използвана за лов и оцеляване, днес стрелбата е преди всичко спорт, който се радва на завидна популярност в САЩ, някои страни в Азия и Западна Европа. Стрелбата е толкова интригуваща и полезна за здравето, че сред нейните фенове се нареждат и редица холивудски знаменитости. Освен физически позитиви, стрелбата с лък оказва благоприятен ефект и върху психичното здраве.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече