Новини от Бълария

Заместник-министърът на отбраната: България е завладяна държава, подавам оставка!

В навечерието на Националния празник на България заместник-министърът на отбраната Ралица Симеонова подаде оставка. Заедно с нея тя хвърли тежки обвинения към правителството ни. „Радвам се, че повече няма да изпитвам срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет“, посочва Симеонова в пост във Фейсбук, където обяснява причините за оставката си.

Ето какво още написа тя:

Днес официално подадох заявление до министър-председателя, с което изразих желанието си да бъда освободена от длъжността „Заместник-министър на отбраната“. Радвам се, че е придвижено успешно и че повече няма да изпитвам срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет.

Това, на което станах свидетел през предходните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завлядана държава, унижавана от свои и чужди, експлоатирана за реализиране на лични цели и амбиции. Системата на отбраната е много подходяща илюстрация на подобни практики.

Не знам защо все още говорим за национална политика. Осезаемо е усещането, че това реално е политика на друг държавен субект, а нашите институции играят ролята просто на проводник. И ако някой дръзне да се опита да промени нещата и да съхрани остатъците от националното ни достойнство, цялата клиентела, цялата машина бива мобилизирана срещу него. Ресурси не се пестят.

Но има надежда. Да не забравяме, че всяка криза е и възможност„.

За съжаление, министърът в оставка не навлиза в конкретика. Остава само да се досещаме какъв е бил характерът на драматичните конфликти, довели до това решение. Припомняме, че министърът на отбраната Стефан Янев беше отстранен преди няколко дни заради изказване, изтълкувано като неуместно от министър-председателя Кирил Петков. Тогава Янев обяви, че искането на неговата оставка застрашава националната сигурност и написа във Фейсбук: „Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там„.

Снимка: .facebook.com/ralitsa.simeonova

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече