Новини от Бълария

Започва 7-мият летен фестивал „Опера на върховете“

Тази година през месец август фондация „Нашият дом е България“ представя тетралогия от 4 тържествени концерт-спектакъла на сцената на 7-мия летен фестивал „Опера на върховете“. Той е посветен на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“, началото на Църковната година и 137 години от Съединението на Република България. Мястото на събитието е крепостта „Калето“ пред Белоградчишките скали.

Фестивалът ще бъде открит с концерта „Пазителите“ („The Guardians“) на 27 август от 19:30 ч. Следват концертите „С нами бог!“ („God with us!“) на 01.09. (четвъртък) от 19:30 ч.; „Моя древна земя“ („My ancient land“) на 02.09. (петък) от 19:30 ч.; „Химн на любовта“ („Hymn of love“) на 03.09. (събота) от 19:00 ч.

Посетителите на фестивала ще видят мащабни творчески продукции, които ще въздигнат паметта за Първо и Второ българско царство, за вярата в Христос, за епохата на игото и българското копнение към свобода, за любовта към Бог, ближен, Отечество и дом! В спектаклите са включени специално подбрани исторически, литературни и библейски текстове, авторски музикални, хореографски и танцови произведения, театрални елементи и исторически възстановки.

Участват: Деси Добрева, Невена Цонева, ансамбъл „Българе“, „Багатур“, „Традиция“, хор на БНР, Врачанската филхармония, ансамбъл „София 6“, Софийски свещенически хор, оркестър при ансамбъл „Филип Кутев“, женски хор „Ваня Монева“, хор „Св. Йоан Кукузел“, квартет „Армейска песен“, женски хор „Нуша“, Янко Лозанов, Веселин Калановски и др.

Фестивалът “Опера на върховете” е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл са свързани с поставянето на оперни представления сред магическата красота на Белоградчишките скали. Фондация „Нашият дом е България“ за първи път се включва в програмата на фестивала с християнски и патриотични концерт-спектакли.

Сред сценаристите е и основателят и идеолог на фондация „Нашият дом е България“ арх. Пламен Мирянов. Останалите са Янко Лозанов, Татяна Пандурска, проф. Иван Величков, Георги Тодоров, доц. Венцислав Каравълчев, доц. Павел Павлов. Продуцент на събитието е фондация “Нашият дом е България“, а режисьори – Пламен Мирянов и Татяна Пандурска.

Билети в мрежата на EVENTIM, Онлайн и на касите на Софийска опера и балет.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече